Blog 07.06.2021.

Grad bijelih rada, speleoloških ekspedicija i domaćinske dobrodošlice uz čaj od kamilice

I ovdje su boravili Iliri, zatim Rimljani, a arheološka nalazišta svjedoče da se na pašnjacima gdje zamiriše kamilica, živjelo i u vrijeme neolita. O prisustvu slavne Rimske imperije ,,govore'' nadgrobni spomenici (II-III p.n.e), na groblju kod crkve Presvete Bogorodice. Nakon odlaska Ilira, Rimljana, ovim dijelom vlada Otomanska imperija, a od srednjeg vijeka današnjem Bijelom Polju, nadjenuli su naziv ,,Akovo'' što označava ,,varoš''.

Od svih gradova na sjeveru Crne Gore, Bijelo Polje se izdvaja zbog svog povoljnog geografskog položaja. Na raskrsnici važnih puteva: pruga Beograd-Bar, magistrala od Beograda prema moru, dobre su veze Bijelog Polja i prema Pljevljima i Žabljaku, kanjonom Tare, prema Beranama, Plavu i Rožajama i dalje Ibarskom magistralom prema Srbiji.

Kada se dolazi svim pristupnim putevima Bijelom Polju, pored slikovitih pašnjaka, blizine planine Bihor, zapljuskuju i dešavanja kulturnog i zabavnog karaktera. Za svaki grad bitno je da ,,živi’’ tokom cijele godine, bez obzira na sezone, jer samo tako može uvijek biti lična karta turizma tokom 365 dana. Bijelo Polje to posjeduje, pa su najznačajnije sledeće manifestacije: Ratkovićeve večeri poezije, Medjunarodni festival tamburaških orkestara,  Festival dramskih amatera Crne Gore, Internacionalni likovni susreti ,,Stari most’’, Džez festival, Bjelopoljsko likovno proljeće. Znamenitosti kulturnih i prirodnih, ima na dohvat ruke, kao i poznatih ,,bijelih rada’’.

ŠTA TREBA POSJETITI

Crkva Svetog Petra i Pavla - U ulici Kneza Miroslava, užem gradskom jezgru, nalazi se crkva Svetih apostola Petra i Pavla, među čijim zidinama je stvoreno ,,Miroslavljevo jevanđelje’’. Izgradjena je u vizantijsko-romanskom stilu, jedno vrijeme bila je sjedište Eparhija Huma i Lima, dok je tokom vjekovnog postojanja bila više puta obnavljana i dograđivana.

Gušmirska džamija - ime je dobila po imamu Hafizu Mustafi Gušmiroviću, čiji se grob nalazi u dvorištu džamije.  Kada su nakon oslobodjenja od Otomanskog carstva, turske trupe napustile Crnu Goru, mještani Bijelog Polja sačuvali su Gušmirsku džamiju, jer je to vrijedan spomenik kulture, koji se danas nalazi pod zaštitom Uprave za kulturnu baštinu Crne Gore.

Manastir Nikoljac - ili Nikolajevska crkva, podignuta je u vrijeme dinastije Nemanjića, nalazi se u bjelopoljskom naselju Nikoljac. Manastir je poznati  kao centar kopiranja rukopisa religijskih knjiga. Lokalna škola pisara obrazovala je veliki broj monaha, kasnije raspoređenih u drugim manastirima. U vremenu kada su se manastiri pustošili, Nikoljac je bio značajno mjesto očuvanja vrijednih rukopisa. Zahvaljujući tome, manastirska biblioteka ima 84 rukopisa, 97 štampanih knjiga, sa posebno raritetnim jevanđeljem iz XVIII vijeka, stvorenom na pergamentu.

Pećina Novakovića - po mnogim karakteristikama svrstava se u najznačajnije speleološke objekate u Crnoj Gori. Zahvaljujući svojim prirodnim odlikama, Republički zavod za zaštitu prirode proglasio je Zaštićenim prirodnim područjem. Smještena je u Vranješkoj dolini, udaljenosti 28 km od Bijelog Polja.

Ukupna dužina pećinskog koridora iznosi 605 metara, visine 50 m. Temperatura je oko 8 stepeni, a najljepši djelovi pećine krase njen gornji dio - Izgubljeni grad, Pikaso, Ram i galerija Dada Đurića.

Đalovića Pećina - ili Pećina nad Vražjim firovima  najveća je i među najljepšim u Crnoj Gori. Dužina pećine iznosi  oko 17,5 kilometara i ima značajni potencijal za  speleološka istraživanja. Smještena je u Đalovića klisuri, netaknutoj prirodi, proglašena spomenikom prirode. Do sada je istraženo ukupno 11750 metra Đalovića pećine.

Pećina nad Vražjim firovima sastoji se od većeg broja kanala, hodnika i dvorana koji se prema položaju, i opšim morfološkim karakteristikama mogu podijeliti na više cjelina: ,,Kanal sa jezerima” (veliki broj jezera, stalnih (oko 15), povremenih (20-30), a takodje i stalaktitima i stalagmitima manjih dimenzija), ,,Veliki lavirint”, ,,Veliki kanal” i dio pećine u nastavku Velikog kanala koji je odvojen sifonima – ,,Kanal iza sifona”.

Uzvodno kroz Djalovica klisuru, na lijevoj strani doline, nalaze se Vražji firovi, gdje se dolina sa klancem spaja, najniže od četiri jezera.

Pećina Osoja nalazi se pored rijeke Lim u selu Dobrakovo, oko 14 km od Bijelog Polja na granici sa Srbijom. Nadmorska visina ulaza u pećinu iznosi 870 metara, dužina je 315 metara, dubina  83 metra. Odmah nakon ulaza nalazi se sala Snježnog čovjeka (širina - 55 m, visina - 13 m), u centru stoji figura-stalagmit od 6 metara, simboličnog naziva Jeti. Znatno dublje je Koral kanal, usledjuje sala naziva ,,Med i mlijeko’’ – zidovi prekriveni sedimentima ,,pećinskog mlijeka’’, dok se druga naziva Đavo, gdje je pod prekriven prljavštinom i izraslinama što ometaju kretanje.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »