Blog 07.06.2021.

Grad okružen Prokletijama, do kog se može stići samo jednim putem

Ako znaš da se do jednog mjesta može stići samo jednim jedinim putem, nije li to dodatan povod za novi doživljaj, sakriven Prokletim pejzažnim vilajetom? Do Gusinja jedan bogaz, a sigurno više od jednog doživljaja. U praistoriji bio je zanimljiv za naseljavanje, o čemu svjedoče tri arheološka nalazišta. Jedan crtež star hiljadama godina interesantan i dirljiv. Majka sa djecom u naručju, a u njenoj blizini više figura. Porodična atmosfera praistorijskog čovjeka u turističkom ambijentu Gusinja nekada i sada. Već na početku dolazi neobičan i topao doživljaj i to u dolini potoka, na planini Valušnici, na oko 1700 metara nadmorske visine.

Gusinje je vrlo staro naselje, što svjedoče ostaci vodovoda i kanalizacije iz rimskog perioda. Prema usmenom sjećanju i lingvističkim odrednicama, naziv je nastao kao varijanta geografskog položaja iz ilirskog jezika. Iako je status opštine dobijen 2014. godine, to su pak' samo administativne promjene, za jedno vjekovno naselje do kog se može doći samo jednim putem.

Zbog raznovrsnog etničkog sastava, Gusinje je interesantno zbog svoje bogate kulturno – istorijske tradicije. Kroz istoriju, opet je bio važan taj jedan put, na potezu Skadar-Duklja-Gusinje-Plav-Peć. Prema pisanim izvorima, Gusinje je, pogotovo za vrijeme Osmanske vladavine, bilo bogato, trgovačko mjesto. Čak postoji i podatak da su tokom 350 godina pod vlašću Gusinja bili Podgorica, Plav, Andrijevica, Murino, Berane, Rožaje kao i djelovi sjeverne Albanije.

Gusinje je multietnička i multikulturalna sredina, sa potencijalom koji treba iskoristiti, pa u skladu sa tim, ovaj sjeverni grad Crne Gore ljeti dodatno zaživi sa manifestacijama. Gusinjsko ljeto tradicionalno se održava od 2002. godine, pa u samom špicu sezone okuplja turiste, dijasporu zbog svog kulturnog, zabavnog, edukativnog i sportskog sadržaja. U maju se održava smotra folklora i manifestacija Mejra šeta mermerli sokakom, dječiji maskembal, dok se već tri godine unazad manifestacija Dani iseljenika takođe održava krajem jula, kada se Gusinjani u rasijanju, okupe u ovom mjestu.

Ono što posebno ističu kao prednost svog bića je narodna nošnja, bogata vezom i koloritom, dok tradicionalnu igru ćamlija koja u sebi sadrži alaturko gusinjsko igru u dvoje sa puškom, cijene kao nematerijalno kulturno dobro, što po svojoj prirodi i jeste. Gusinjska Omaha tradicionalni je običaj u Gusinjana, koji počiva u rukama djevojaka, koje kače hopaljke, a prepoznat je i van zemlje. Zanimljivo je što se tog 6. maja istovremeno proslavljaju Đurđevdan i Omaha, mladi Plava, Gusinja i okoline okupljaju se na rijeci Bistračici, zahvataju litar vode, beru cvijeće zdravac. Cvijeće i vodu nose porodicama, gdje se nastavlja umivanje i kupanje djece vodom za zdravlje, sreću i porodično zadovoljstvo. Tada, pričaju, gusinjski korzo oživi.

Šta ne treba propustiti:

Vezirova džamija – kulturno – istorijski spomenik izgrađen je još 1626. godine. Podigao ga je iz porodice Bušatlija, vezir Skadarski. Nekada se u neposrednoj blizinu nalazila turska gimnazija – Ruždija, đački internat ili konak kojih više nema. U toku dugogodišnjeg postojanja, ovo zdanje je dva puta adaptirano. Ovaj monumentalni kulturno – istorijski spomenik je izgrađen 1626. godine. Džamiju je podigao Vezir Skadarski iz porodice Bušatlija. U neposrednoj blizini džamije nalazila se “Ruždija”- Turska gimnazija kao i konak – đački internat kojih danas više nema. Džamija je u toku postojanja dva puta adaptirana. Šedrvan od bijelog kamena koji krasi prilaz džamiji izrađen je tokom druge adaptacije.

Crkva Svetog Đorđa i katolička crkva svetog Antuna –Autentičnost Gusinja je u njegovoj multietničnosti, pa na svom prostoru ima crkvu svetog Đorđa, izgrađenu 1926.godine, u vrijeme Karađorđevića, dok crkva svetog Antuna datira iz 1936. godine. U svojoj blizini posjeduje muzej kulturno – istorijske baštine.

Gusinjska skijališta – U prošlom vijeku, skijanje je bilo vrlo popularno, kao i tereni na smučarskim stazama Bora, Grebaje, Vezirove brade, Krša Čekića. Prirodne ljepote, ljekovito bilje, trasirane staze za šetnju i rekreacije, iskustvo je za pamćenje.

Ali pašini izvori – Najveće vrelo u Crnoj Gori, poslije onog sa Mareze, nalazi se u Gusinju. Alipašini izvori izbijaju u blizini Savinog oka, zatim vrela Dragija i Bajrovića vreča. Od Savinog oka nastaje Skakavica koja na početku kanjona Grlje formira vodopad visine 15 metara. Još tri vodopada se nalaze u blizini, a najveći je visine od 25 metara.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »