Blog 07.06.2021.

Grad piva, čelika i ,,dobrog duha'' na raskrsnici antičkih puteva

Nikšić se može pohvaliti  titulom najveće opštine u bivšoj Jugoslaviji, sa ogromnim prirodnim potencijalom, dok povoljan geografski položaj, more i planine Crne Gore, ,,daje na dlanu'', i to na nekih 50 minuta vožnje ka primorju ili veličanstvenom Durmitoru, za koji su drevni Rimljani govorili da nikada ,,ne spava''.

Ovo ime Nikšić nosi već 300 godina, ali njegovo postojanje datira još iz antičkih vremena. Raskrsnica je puteva od vremena rimskih Anderbe, Anagastuma, kasnije i Onogošta, a to svoje obilježje zadržao je i do danas i dodatno oplemenio sve bogatijom turističkom ponudom. Naime, grad pod Trebjesom obuhvata centralni i zapadni dio Crne Gore, na nadmorskoj visini od 630 m, a zauzima gotovo 15 odsto teritorije Crne Gore. Sa svim svojim karakteristikama predstavlja riznicu turizma, u vidu prirodnih, društvenih i antropogenih resursa.

Sve se u ovom Nikšiću ,,sliva’’ u uže gradsko jezgro, koje je prvi put u istoriji Crne Gore, uređeno po urbanističkim evropskim standardima i to zahvaljujući arhitekti Josipu Šiloviću Sladeu. Ovaj Trogiranin je po nalogu knjaza Nikole, 17.marta 1883. godine uradio prvi regulacioni plan nove varoši na ruševinama drevnog Onogošta, čiji je početak gradnje u to vrijeme ,,privukao majstore iz raznih zemalja i krajeva, poput Boke Kotorske, Dalmacije, Hercegovine, Italije’’.

Danas, ovo srce grada, sa svojom okolinom privlači veliki broj turista iz svih djelova svijeta, zahvaljujući bogatom kulturnom, noćnom životu i prepoznatljivom ,,Nikšićkom pivu’’, medjunarodnim festivalima, kao i ,,Dobrom duhu Nikšića’’, što čine ne samo srdačnost žitelja, već i zaostavština Vita Nikolića, Tina Ujevića, Živka Nikolića, Mirka Kovača, Bote Nikolića i drugih svjetskih, a naših stvaralaca.

Jedinstvena ambijentalna cjelina nikšićkog centra sadrži sve istorijsko – kulturne osobenosti, pa su posjeta Sabornom hramu svetog Vasilija Ostroškog, Dvorcu kralja Nikole, obližnjem Lapidarijumu, crkvi sv. Petra i Pavla, Bedemu, žargonski rečeno ,,u krugu dvojke’’, a utisak koji ćete dobiti je potpun.

Šta ne treba propustiti:

Manastir Ostrog - smješten je uz skoro vertikalnu liticu, gotovo pri samom vrhu strme Ostroške grede, izgradjen u renesansnom stilu. Jedinstveno mjesto u svijetu, gdje se moštima svetog Vasilija Ostroškog poklanjaju pripadnici svih vjera i konfesija. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira, a turistima i poklonicima, posebno je interesantna pješačka tura izmedju već pomenutih manastira

Crvena stijena - arheološko nalazište iz doba paleolita, smješteno nedaleko od sela Petrovići (opština Nikšić), u blizini granice Crne Gore i Hercegovine. Otkrivena je 1954. godine  i smatra se nalazištem sa najdebljim kulturnim slojem (od musterijena do bronzanog doba), najbogatijom stratigrafskom raslojenošću na Balkanskom poluostrvu i izuzetno očuvanim ostacima materijalne kulture, koji pružaju dobar uvid u razvoj paleolitskih kultura.

Most na Moštanici - najstariji sačuvani most u Crnoj Gori. Prema nekim navodima, nalazio se na rimskom putu koji je vodio od Epidaurusa preko Risna, Grahova, Riječana i Nikšića za Skadar. Kuriozitet je da  se na desetak koraka od Mosta na Moštanici prema crkvi, nalaze zanimljiva ,,sjedala’’, koje su prema predanju, koristili nekadašnji glavari moštaničke varoši u rimskom, vizantijskom i turskom periodu.

Carev most – najljepši objekat ove vrste u Crnoj Gori. Izgradjen 1896. godine, kao dar ruskog imperatora Aleksandra III, pod nadzorom i idejom već pomenutog Josipa Sladea. Materijal je od tesanog kamena, sa 18 kolonada, dužine 269 m, visine i do 13 metara, odakle se pruža pastoralan pogled na ogromno nikšićko polje.

Trebjesa – omiljeno izletište Nikšićana. Pluća grada, izdignuta u ravnom nikšićkom polju, proglašena ,,državnim zabranom’’ i za vrijeme kralja Nikole. Stanoviše brojnih endemičnih vrsta, poput balkanske diskoreje, dalmatinskog zumbulčića, orjenske krkavine, okružuju sredjene pješačke i biciklističke staze dužine 5 km, pogodne za rekreaciju i takmičenja. Nedaleko od vrha, nalazi se hotel ‘’Trebjesa’’ ili ,,ptica raširenih krila’’, rad arhitekte Slobodana Vukajlovića, kao i vidikovac što obuhvata punoću polja sa vještačkim jezerima.

 

Mjesta koja dodatno preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »