Blog 07.06.2021.

Grad toliko lijep, da su se u njegovu gradnju morali umiješati Bogovi

Sa nekih 23.000 stanovnika, ovaj gradić na samoj obali Bokokotorskog zaliva, zbog svoje posebnosti i šarma, tokom ljetnje sezone skoro uvijek značajno poveća broj stanovnika, jer turisti iz cijelog svijeta ne mogu odoljeti spoju modernog i tradicionalnog, u najjužnijem fjordu Evropskog kontinenta.

Prema istorijskim izvorima, star je oko dva milenijuma, drevnosti kao i pomorska trgovina Jadranskog mora, a svoje prvo ime ,,mjesto vrela'' ili Katareo, duguje kraškoj fizionomiji brda Pestingrada i okoline. Pod zaštitom je UNESCO-a, biser svjetske kulturne baštine, o čijem se nastanku, nadmeću legende.

Jedna od poznatijih storija je ona o Vilinskim vratima i vili Alkimi, što je pala u nemilost Posejdona, zbog kog je pobjegla u brda iznad Kotora. Savjetovala je pomorcima i caru Stefanu, da ne smještaju grad na obroncima Pestingrada, već na obali mora, jer ,,bez mora, nema vama života, na brdu nema brodu pristaništa, ni konju pojilišta''. Poslušali su njen savjet, a Alkima ili ,,Snažna'', u znak zahvalnosti, gradi most do susjednog brda, od kog odvaja Pestingrad. Most veoma liči na gradska vrata, pa se i dan danas zovu ,,Vilinska vrata''. Ko je biran i vilama mio, u odredjeno doba noći, može vidjeti vilu kako sjedi na vratima.

Zbog dinamike i povoljnog geografskog položaja, Kotor je zahvaljujući heterogenosti civilizacija što su ga naseljavale i ostavljale u amanet običaje i način života, danas izuzetno zanimljiv kao turistička destinacija. Još prije nove ere,  prvi kolonisti Kotora bili su Grci, a kasnije dolaze Iliri, Rimljani, Goti, vladavina Mletačke republike, Vizantije, Nemanjića. Taj kontinuitet se nastavljao i u vrijeme oslobodilačkih ratova, pa je i tokom Prvog svjetskog rata bio poprište borbi izmedju Crne Gore i Austrougarske, nakon kog dolazi u okrilje Crne Gore.

Kotor je Crna Gora u malom, sa svim svojim osobenostima. Domaća kuhinja, preplitanje gastronomskih delicija sa ove i one ,,bande'' naše gore, za hedonističko nepce nude brodet na sardune, mušlje na buzaru, razna jela od škrapine, grdobe, sardela, ali istovremeno i sjeverniji ugodjaj poput kačamaka, žućenice, kaštradine i slično.

Šta ne treba propustiti

Stari grad Kotor- Sve ono što su vijekovi nataložili u Kotoru, nalazi se pod okriljem Starog grada. Kultura, tradicija, društveni život skoncentrisan je u srednjovjekovnim zidinama, koje krase tri kapije, odnosna ulaza u grad: Glavna (Morska) sagradjena u XVI vijeku kada je more zapljuskivalo ovo mjesto, Sjeverna (Vrata od rijeke) i Južna (Vrata od Gurdića). Bedemi su gradjeni od IX do XIX vijeka, u trajanju od gotovo hiljadu godina, pa su se njihovi ,,kraci'' produžili i uz strme litice Pestingrada, gdje se nalazi nadaleko čuvena tvrđava Sveti Ivan (San Giovanni), na istoimenom brdu.

Katedrala Svetog Tripuna - prepoznatljivi simbol Kotora, izgradjena je 1166. godine, a pored svoje arhitektonske vrijednosti, značajna je zbog činjenice da je starija i od svjetskih sakralnih monumenta (Notr Dam u Parizu, Svetog Petra u Rimu, Svetog Pavla u Londonu).

Trgovi u Kotoru: Ima ih u izobilju, zbog mediteranske i srednjovjekovne arhitektonike, medju kojima je najznačajniji Glavni trg ili Trg od oružja, na kom se nalazi Katedrala Svetog Tripuna. To je bilo i ostalo zborno mjesto Kotorana. Zatim slijede Trg od Brašna, Trg od Pomorske mornarice, Pjaca od Muzeja i drugi.

Značajno je pomenuti da se u okviru Starog grada nalazi Pomorski muzej, jedinstveno svjedočanstvo drevne i trijumfalne istorije bokokotorskih kapetana i pomoraca, zatim ,,Napoleonovo pozorište'', Crkva Svetog Luke, Svetog Nikole, Crkva Svete Marije i Gospe od zdravlja, a prepoznatljivi su i ,,palaci'' porodica Buća, Bizanti, Pima Grgurina.

Dobrota - najmogoljudnije mjesto u ovom djelu crnogorskog primorja, nalazi se nedaleko od Kotora, a  status naselja dobija još 1717. godine, od kada počinje da se izgradjuje u turističko mjesto koje danas poznajemo. Uveliko je poznata i u svijetu po nematerijalnoj kulturnoj baštini, to jest ,,dobrotskoj čipki''. U svom ambijentu posjeduje jedinstvene i grandiozne sakralne objekte, baroknog stila, i to Crkve Svetog Stasija (gdje se izmedju ostalog ističe bogata kolekcija od 52 komada čuvene dobrotske čipke iz XVII i XVIII vijeka), Sv. Ilije, Sv. Matije. Na popularnom Donjem putu, dužine nekoliko kilometara, nalaze se palaci porodica Milošević, Tripković, a u prepoznatljivim gradjevinama od klesanog kamena, nalaze se popularni hoteli, restorani i kafići.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »