Blog 07.06.2021.

Jedan od najljepših i najpoznatijih jezerskih gradova na Balkanskom poluostrvu

Da li je naziv dobio po neprestanim poplavama u okolini jezera ili rimskom imperatoru F(P)laviju, ostalo je i danas da se tumači. Ipak, nestvarno plava boja jezera Plavskog i odraz nebeskog svoda u kristalno čistoj vodi, tumače možda i treću verziju nastanka imena sjevernog gradića.

Za Plav koji danas broji oko 3.500 stanovnika, istorijski izvori govore da je još u gvozdenom dobu imao svoje žitelje, što se najbolje može vidjeti u arheološkom nalazištu pećine Vezirova brada gdje se nalaze i crteži. Dakle, zahvaljujući tom nalazištu, evidentirani su i stanovnici Plava starosti dva milenijuma. Najraniji stanovnici bili su Grci i Rimljani, zatim je uslijedila seoba Slovena, koji su u području Gusinjsko Plavskog basena zatekli Rimljane i Ilire, a nakon njihovog odlaska, ostale su uglavnom Ilirsko – Slovenske strukture.

U mračnom srednjem vijeku, sadašnje konture Plava gotovo da nijesu postojale, ali to se promjenilo tokom XVII vijeka, kada na ovo područje dolazi Osmansko carstvo. Tada zbog uopšteno dobrog strateškog položaja, Plav postaje važan centar trgovine, dok je trgovina Venecije imala uporište u ovom gradu, na relaciji Kotor – Carigrad.

Plav je danas popularno turističko mjesto, prvenstveno zbog okoline, zatim mira i spokoja koji obitava u njegovom središtu i po okolnim selima, pa se po komforu i tišini može uporediti sa Perastom, pored zajedničkog početnog slova.

Manifestacije slave ljekovitost i rodnost Plava i okoline,poput popularne Bostanijade. Organizuje se u avgustu, a živ je dokaz da ovo povrće može uspijevati i iznad 900 metara nadmorske visine. Dani borovnice takodje slave ovog puta, berbu voća, borovnice. Osim čina branja, uklopljen je i kulturni program, izložbe slika, fotografija, kao i gastronomske delicije ovog ukusnog planinskog voća. Zimi, po nepovoljnim vremenskim uslovima, što je dodatan doživljaj organizuje se događaj Prokletije bez granica, ujedno centralno zimsko okupljanje planinara iz regiona. Izuzetno zahtjevna planinarska tura osvaja vrh Prokletija, koji se nalazi u Albaniji. Veći dio uspona dešava se po noći, pa je za iskusne planinare ova tura poseban izazov.

Šta ne treba propustiti:

Plavsko jezero – jedinstven doživljaj, park prirode u Nacionalnom parku Prokletije. 9 metara dubine, 920 metara širine i 2160 metara dužine. Tokom godine se obnavlja čak 82 puta, zahvaljujući brzini dotoka slatkih rijeka u jezero. Plavsko jezero se nalazi u naručju Prokletija i vrh posjetitelj, okružen livadama, izrazito bogatom florom i faunom, a predstavlja centar ekoturizma Crne Gore.

Redžepagića kula - najstariji i najbolje očuvan spomenik islamske stambene i fortifikacione arhitekture na teritoriji Crne Gore. Kulu je 1671. godine izgradio Hasan beg Redžepagić, smještena je u centru grada. Dimenzije variraju izmedju sedam do osam metara. Prva kula je imala dva sprata, posvećena odbrambenim djelatnostima, jer posjeduje stražarski toranj i puškarnicu. Kasnije je napravljen treći sprat u ambijentu drveta, sa prostorijama za hljeb, hamam, toalet.

Manastir Brezojevica -posvećen Svetoj Trojici, Prema mišljenju stručnjaka i istoričara, objekat je podignut krajem XII vijeka, živopisan 1567. godine, za vrijeme igumana Nestora, što I piše na očuvanom zapisu. Prema predanju, podignut je 30 godina prije manastira Visoki Dečani, u ranom dobu vladavine Nemanjića, dok je razrušen u period kada su Turci opsjedali Plavsku Župu.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »