Blog 07.06.2021.

Jedinstvena vadušna banja na srednjim i gornjim tokovima kanjonskih bisera Tare i Morače

Prema istorijskim izvorima, Kolašin su osnovali Turci 1651. godine, kao svoju karavansku stanicu i utvrdjenje od Primorja prema Sjeveru. Glasoviti po tome kako su kroz istoriju Turci umjeli prepoznati pogodna mjesta za naseljavanje, strateški valorizovana, Kolašin je nakon oslobodjenja, sa svojom prirodnom infrastrukutrom, i danas značajno područje ljetnjeg i zimskog turizma, sa naglaskom na formama planinske ponude. Za ljubitelje planinarenja, popularni su vrhovi: Jablan (2203 m) na Sinjajevini, Troglava na Bjelasici (2075 m), kao i Zekova glava (2116 m) i Kapa Moračka (2227 metara nadmorske visine).

Na vrhovima najbolje se diše, a malo niže, u gradskom jezgru ,,udiše'' Kolašin na kulturni i tradicionalni način, pa su značajne sledeće manifestacije: ,,Udahni Kolašin''- označava početak ljetnje turističke sezone ovog grada, zatim ,,Kolašin tango festival'' internacionalnog karaktera, spoj tanga i prirode u kampu na Bjelasici. Za ljubitelje zimskih sportova tu je Montenegro ski fest, zatim popularni Medjunarodni festival alternativnog teatra - Korifej, kao i likovna kolonija na Tari. U ovoj vazdušnoj banji, svaki korak je vrijedan truda, a okolina posjeduje mnoge bisere turističke ponude, koje ćete sa žarom iskusiti.

Šta ne treba propustiti:

Biogradska gora - Površine 5.400 hektara, centralni dio planine Bjelasice, izmedju Rijeka Tare i Lima, Kolašinsku opštinu na najljepši mogući način sa najbližim susjedima, opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje i Mojkovac, povezuje Nacionalni park „Biogradska gora’’. Značajno čvorište prirodnih rijetkosti, Biogradska gora obuhvata jednu od tri sačuvane prašume u Evropi, sa stablima starosti do četiri vijeka, debljine preko 45 metara. Glavni ukras gore je Biogradsko jezero za koje je Jovan Cvijić, slavni geograf, izjavio da je to najljepše jezero Balkanskog poluostrva.

Zanimljivo je da je u ovom dijelu Evrope, stavljena pod zaštitu prije više od 125 godina, jer su nakon oslobodjenja, Moračani i Rovčani dio svojih šuma na Biogradskoj gori darovali kralju Nikolu, što je tada bilo okarakterisano kao ,,Knjažev ili kraljev zabran’’. Danas su za Biogradsku goru utvrđena tri stepena zaštite. U prvoj zoni je prašumski rezervat koji se prostire na oko 1.600 hektara. Tu je zabranjeno sve što može da naruši spontani život prirode. Druga zona podvrgnuta je strogoj zaštiti tla, voda, biljnog i životinjskog svijeta, pejzaža, ali je dozvoljena ispaša stoke do te mjere da se održi pašnjačka vegetacije. Treća zona, kontaktna, namijenjena je raznim vidovima turizma,  proizvodnji zdrave hrane, ribolovu i lovu, pčelarenju, sakupljanju ljekovitog bilja.

Manastir Morača - Na desnoj obali rijeke Morače, živopisnoj pejzažnoj zaravni monumentalnog kanjona, nalazi se morački hram, podignut 1252. godine naporima Stefana, sina Vukanovog. Cijeli manastirski kompleks sastoji se od dvije crkve - glavne crkve povećene Uspenju presvete Bogorodice i još jedne manje crkve posvećene svetom Nikoli. Posebna prirodna draž je što kroz dvorište manastira prolazi potočić Svetigora, koji se zatim spušta niz stijene, formira predivan vodopad, čiji se slapovi ulivaju u Moraču. Unutrašnjost manastira freskopisana je, a jedna od najpoznatijih je freska ,,Gavran hrani Svetog Iliju’’ iz XIII vijeka. Iz ovog perioda, ističe se freskopis ,,Rođenje Svetog Jovana Krstitelja’’, ,,Pomazivanje 

careva i proroka’’. Izobražavanje svetog Luke i Save na ikonama, smatra se najvrijednijim primjercima ikonopisanja na Balkanskom poluostrvu.

Ski centar ,,Kolašin 1450’’- udaljen 9 kilometara od centra, smješten je na Bjelasici, gdje je izgradjena prva žičara. Najviši vrh, Crna Glava, visok je 2139 m. Tadašnji Ski centar Bjelasica, nakon 2007. godine, promjenio je ime u Kolašin 1450.

Ski centar ,,Kolašin 1600” - 12 kilometara od grada Kolašin, odnosno 2.3 kilometra od ski centra ,,Kolašin 1450’’. Dobio je naziv zbog nadmorske visine polazne tačke šestosjedne žičare i lokacije na kojoj je smješten restoran ,,Troglava”. Na 300 metara od restorana smještena je polazna tačka šestosjedne isklopive žičare K8 proizvodjača Doppelmayr, čija se izlazna tačka nalazi na nadmorskoj visini od 2.035 metara. Sa izlazne tačke posjetioci centra mogu izabrati dvije staze za spuštanje, Vranjak stazu čija dužina iznosi 1.750 metara i po kategorizaciji je crvena staza i stazu Jagančar dužine 2.800 metra koja je po kategorizaciji plava staza. Za najmladje posjetioce obezbijedjen je i dječiji ski lift.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »