Blog 07.06.2021.

,,Jedna kuća'' na Limu – Arheološki biseri prastarog a mlađanog grada

Berane, datira još iz neolitskog perioda, a jedan je od rijetkih gradova na crnogorskom sjeveru, čija suština počiva na arheološkim nalazištima ilirskog, rimskog, keltskog perioda. Nadjeni keramički artefakti podsjećaju na one iz Vinče i Starčevačke glavice, po procjenama arheologa starosti i do 4 hiljade godina p.n.e. Ako poželite ,,ilirski'', pođite na lokalitete Gradac, Rudeš, Torovine, a u ruševinama manastira Šudikova, za ,,keltski'' šmek, pronadjeni su keltski zapisi. U selima Dapsiće, Budmilja, Dolac, Luge, Donja Rzanica, Jasikovac, svjedočićete ostacima kulture Rimljana... A sve ovo, samo je početak arheološke kulutre, koja počinje i završava se u Polimskom muzeju.

Ostavljajući antiku za sobom, Berane je u srednjem vijeku bilo značajan centar Raške oblasti, nazivao se Budimlja, a tokom 18. vijeka, po nekim kazivanjima, dobilo je današnji naziv od mjesta Beranselo, odakle se kao današnje gradsko jezgro širilo, dok su druga mišljenja da je za to ipak bila presudna turska riječ ,,Bir- hane'' ili ,,jedna kuća''. Mijenjalo je i vjekovni naziv u XX vijeku, dobivši naziv po narodnom heroju, Ivanu Milutinoviću, Ivangrad, ali se devedesetih kao Podgorica poslije Titograda, vraća na pređašnji naziv.

Šta treba posjetiti:

Polimski muzej – deset milenijuma istorije od mezolita do savremenog doba.  Na osnovu predmeta kojima raspolaže, Polimski muzej teži da prikaže istoriju Gornjeg Polimlja – hronološki, teritorijalno i tematski. Polimski muzej u Beranama osnovan je 1953. godine, kao regionalni muzej kompleksnog tipa za teritoriju Gornjeg Polimlja: Berane, Plav, Andrijevicu, Rožaje i Bijelo Polje.

Zgrada u kojoj je danas smješten, podignuta je početkom XX vijeka za potrebe Trezvenjačke omladine i Sokolskog društva. Muzej posjeduje sljedeće zbirke: arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku, heraldičku, prirodnjačku i zbirku fotografija.

Prema postojećoj dokumentaciji,u navedenim zbirkama registrovano je više od 4500 muzejskih predmeta. Polimski muzej posjeduje i stručnu biblioteku sa oko 3000 knjiga.

Arheološka zbirka sadrži oružje, oruđe, keramiku i nakit iz neolitskog, ilirskog i rimskog perioda. 

Manastir Đurđevi Stupovi - udaljen dva kilometra od centra grada, najznačajniji je spomenik istorije i kulture ovoga kraja. Podignut je početkom XII vijeka, svojevremeno biva sjedište Budimljanske episkopije koju je osnovao Sveti Sava. Pet puta je paljen i rušen i pet puta obnavljan i osveštavan. Pored ostataka fresaka, u manastiru se čuva i veliki krst, remek-djelo majstora kujundžija XIX vijeka, kao i veliko jevanđelje srebrnih korica. Na ostacima fresaka prepoznaje se rad dečanskih majstora iz kotorske škole koji su freskopisali po dečanskom kanonu. Za Strahinju Budimljanina, vjeruje se da je autor freskopisa u drugoj priprati

Izletište Jasikovac - Na kilometar od Berana, nalazi se brdo Jasikovac, omiljeno izletište Beranaca, koje pored prirodnih ljepota, posjeduju i neobičan spomenik Slobode strijeljanim rodoljubima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Spomenik je u obliku puščanog fišeka, okružen sa 40 granitnih blokova, na kojima je ispisana istorija Polimlja, sa preko 10.000 slova.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »