Blog 07.06.2021.

Ljepota i spokoj uklesani u kameni biser Nevjeste Jadrana

Perast, malo pomorsko mjesto doživjelo je svoj procvat doživjelo tokom XVII i XVIII vijeka, kada je svjetskim morima plovilo stotine peraških ladja.

Ni ovo mjesto nije zaobišla antička legenda, pa je svoj naziv dobio po ilirskom plemenu Pirusta, koje je kraljica Teuta naselila sa prostora Albanije, da bi osigurali ulaz u Zaliv, nad kojim Perast ,,bdi’’ još od vremena neolita, 3500. godine, prije n.e.

Ovaj gradić, sav u kamenu, podijeljen je na dva dijela, velikom kamenom kuglom. Od Pjace do Pošova prostire se luka, koja obuhvata predio uz obalu izmedju dva reda kuća. To je mjesto starih brodogradilišta i plemićkih palata poput palaca porodica Bronza, Balović, Mrša, Visković, Mazarević, Čorko, dok Penčići čine drugi dio na zapadnoj strani Perasta. Iako ima samo 350 stanovnika, u ovoj takozvanoj ,,jednoj ulici’’, mjesto je našlo čak 19 palata i 18 crkava. Na centralnom trgu, dominira crkva Svetog Nikole sa zvonikom od 55 metara. Interesantna je i crkva Svete Ane, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada, a freskopisao je Tripo Kokolja.

U najimpozantnijoj palati Bujovića, danas se nalazi Muzej grada Perasta, bogat svjedočanstvima burne istorije grada. A iza te renesansno-barokne gradjevine, krije se još burnija priča. Prema predanju, vlasnik Vicko Bujović bio je oduševljen izgledom svog palaca. Kada je graditelj izjavio da može sagraditi još ljepšu, Vicko ga je, u naletu bijesa, bacio sa krova palate.

Šta ne treba propustiti:

Gospa od Škrpjela – ili Gospa od Hridi, vještačko je ostrvo nastalo nabacivanjem kamenja, kao i potapanjem brodova na podvodnu stijenu. Crkva se nalazi upravo na tom mjestu, gdje se mornarima ukazao lik Bogorodice, 22. jula 1452. godine. Ovog datuma, svake godine, mještani, muškarci plove barkama do ostrva noseći kamenje, koje pored tradicionalnog ima i praktičnu stranu, s obzirom da se tim putem nadoknadjuje kamenje što je odnijelo more.

Crkva posvećena Gospi, oslikana je kistom Tripa Kokolje, ukrašena sa 2000 srebrnih pločica, darovanih od pomoraca koje je Bog sačuvao tokom dugih plovidbi. Sačuvan je i izuzetno rijedak goblen Jacinte Kunić, koja ga je radila dugih 25 godina od svoje kose, čekajući svoju ljubav da se vrati sa mora. Niti kose su pod zubom vremena osijedile, a Jacinta je, prema nekim kazivanjima i oslijepila.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »