Blog 07.06.2021.

Najmladji primorski grad, dom najluksuznije marine Jadrana, Porto Montenegra

Slobodno se može nazvati i crnogorski Monte Karlo, jer, kao središte luksuznog turizma, ide rame uz rame sa munjevitim razvojem Crne Gore kao svjetske turističke destinacije. Luka Porto Montenegra u samom vrhu je svjetske industrije superjahtinga, jer može prihvatiti vez najvećih jahta svijeta, dužine i preko 250 metara. Pored pogleda na luksuzne jahte, arhitektura ovog naselja na visokoj nozi podsjeća na venecijanski stil i okolne gradove, sa prepoznatljivom bijelom bojom i oštrim ivicama, koje privlače sunčane dane. Porto Montenegro živi tokom čitave godine, kalendar događaja je uvijek u zenitu aktuelnosti, pa su pored modnih prestižnih dogajaja, upriličene i izložbe svjetski poznatih imena poput Salvadora Dalija, Vorhola, svjetska džez imena stižu na Made in New York Jazz festival, što je samo djelić onog što ovaj ,,svijet u malom’’ pruža putniku namjerniku. Ako želite da ,,vježbate’’ uho i osluškujete muziku svjetskih jezika, na dohvat ruke je globalni, a naš, Porto Montenegro. Pored marine, tu je čitavo naselje sa apartmanima, restoranima, luksuznom ponudom, kafići za noćni život, kao i izbor rekreativnih, kulturnih, sportskih aktivnosti i događaja.

Od vjekovnog Kotora, najmladji grad crnogorskog primorja, dijeli lovćenski ogranak Vrmac (710 m), značajno izletište za obje bande ove gore. Jedini je grad na primorju, koji posjeduje aerodrom, a pogled ,,zapadno’’, odmara na poluostrvu Luštica, obraslom maslinama. Prema jednoj od legendi, Tivat je dobio naziv po ilirskoj kraljici Teuti, koja je ovo mjesto oivičeno ruzmarinom, lovorom, lavandom i borovom šumom, odredila za svoj ljetnjikovac sa ogromnim vrtom, na kom bi joj vjerovatno pozavidjeli i ,,Viseći vrtovi’’ Vavilona. Ovim primjerom, vodilo se i plemstvo drevnog Kotora, pa su još od srednjeg vijeka u Tivtu gradili svoje ljetnjikovce i kuće. Kao i u svim gradovima Primorja, preplitale su se kulture počev od Ilira, Grka, Rimljana, Mlečana, što je opet  ,,potrunilo šarmom‘’ tivatsku rivijeru, jednako zanimljivu za današnjeg modernog građanina svijeta.

Tivatska rivijera ima 17 plaža, od kojih su najznačajnije: Plavi horizonti (Plava zastavica - medjunarodno priznanje za kvalitet),  Kalardovo, plaža hotela ,,Palma’’, plaža hotela ,,Kamelija’’, Oblatno, Belane i dr.

Aktuelnost i dešavanja tokom cijele godine drže posjetioce zainteresovanim, pa je Tivat, jedan od rijetkih gradova, koji se može pohvaliti velikim brojem manifestacija: maskenbali tokom januara i februara, Bokeška noć, Žućenica fest, Dan mladosti, Tivatsko kulturno ljeto, Tivatske ljetnje fešte, Lastovske svečanosti, Boćarska olimpijada, Takmičenje u sportskom ribolovu, Novembarski dani kulture, proslava novogodišnjih praznika na otvorenom, sa muzičkim zvjezdama zemlje i regiona.

Šta ne treba propustiti:

Ljetnikovac Buća nalazi se u centru grada. Njegovi temelji datiraju više od pola milenijuma. U njemu se nalazi galerija grada Tivta, u vrtu ljetnja pozornica, koja može primiti veliki broj gledalaca.

Veliki gradski park ,,djelo’’ je čuvenih bokeljskih morepolovaca, koji su sa svojih plovidbi donosili rijetke vrste rastinja i ukrasnog bilja. Neobičan je po tome što se u njemu nalaze dva stable Austrijske jele –jedini primjerci na Balkanu. Park je utemeljen po principu pješačkih staza, posjeduje i kompleks rasadnika sa staklenikom, objektom za više namjena i kućicom baštovana.

Školski brod ,,Jadran’’ ili motorni jedrenjak ,,barkatin’’. Za potrebe Mornarice Kraljevine Jugoslavije izradjen je u Hamburgu. U Tivat je uplovio 1933. godine, gdje mu je i matična luka.

Miholjska Prevlaka - nedaleko od centra Tivta, ostrvo ovalnog oblika, dužine oko 300 metara. Na njemu se nalazi drevni manastir posvećen Svetom Arhangelu Mihailu, kao izuzetno vrijedan spomenik kulture. Na tom izdvojenom i vrlo tihom ostrvu, nalazi se stotinka bungalova, nekadašnjeg vojnog odmarališta ,,Ostrvo cvijeća’’.

Solila - biljni i životinjski rezervat, sa potencijalom da preraste u ornitološki park. Nalazi se u močvarnom dijelu priobalnog pojasa Tivatskog zaliva. Za ljubitelje posmatranja ptica, posebno su interesantni flamingosi ili plamenci, izuzetno reliktne vrste, dok i jedna od najugroženijih vrsta ptica u Evropi kormoran ili sendag, često navrati u tivatska Solila.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »