Blog 07.06.2021.

Sjeverna kapija Crne Gore čija ,,pjeva'' pjesmu raznosi zvucima tambure

. A ta duša trajna je i vrijedna slika sjeverne kapije Crne Gore čija su vrata otvorena za sve ljude dobre volje. A dobra volja kud god pogled  seže – pitome šume, rukoveti Ćehotine, Tare i Breznice, uređene bašče i merak za dobar početak ili kraj dana. I ovdje se pričaju legende, poput one o nazivu trećeg po veličini grada Crne Gore. Vjetrovi raznosiše ,,pljevu'' sa manastirskih imanja na kojima se razvijalo žito. ,,Zrelo je žito'', govori kultna pjesma, a Pljevlja su kultna i po činjenici da su im još u davna vremena iz rudnika ,,Šuplja stijena'', cink i olovo vadili Sasi, dok su se sirovine karavanskim putevima preko Dubrovnika ,,selile'' u Italiju.

Najstariji ostaci ilirskih naselja potiču iz III vijeka p.n.e, a dokaz da je ovim dijelom i Rimljane put navodio, jesu iskopine Municipuma S u Kominima, iz II vijeka n.e.

U Pljevljima priroda je bila velikodušna prema čovjeku, pa su ribolov, rafting, kanjoning, speleologija, jahanje, planinarenje, pješačenje, biciklizam, kampovanje, aktivnosti što se mogu sprovoditi u ruralnom području od oko 150 naselja, očuvanih i pogodnih za razvoj eko i gastro-turizma.

Manifestacije su muzičke, kulturne i po prirodi meraklijske, pune humora, kakav je i domaćin Pljevljak. Značajne i koje se upisuju u hronici grada su: Dani Humora i Satire-Vuko Bezarević, Pljevaljske novembarske svečanosti, Festival tamburaške muzike, Prva kosa Crne Gore, Dani pljevaljskog sira i dr.

Šta ne treba propustiti:

Manastir Svete Trojice - Kilometar i po udaljen od grada, okružen brdima i šumama od stotinu ljeta, ovaj manastir sagradjen je u XVIII vijeku. Srebrni, zlatni i predmeti od drveta za bogoslužbene djelatnosti, vrijedne drevne tkanine i vez, pozlaćeni putir igumana Stefana, zbirka ikona, čine bogatu manastirsku riznicu. Ćivot u kom je ležalo tijelo Svetog Save prije spaljivanja na Vračaru, izuzetnog je istorijskog i artističkog značaja. Lijeva ruka koja je pohranjena u ovom ćivotu, vjeruje se da pripada Svetom Savi, a pravoslavni hrišćani i muslimani dolaze na pokloništvo, provlačeći se ispod njega.

U Petrogradu se nalazi Pljevaljski službenik iz XIV vijeka, dok se u češkoj prestonici čuva dio Vrhobrezničkog hronografa. To su dva značajna svjedočanstva nastale medju zidine Svetotrojickog kompleksa.

Husein pašina džamija – nalazi se u centru Pljevalja, jedan je od naljepših i najznačajnijih reprezenata islamske kulture na Balkanskom poluostrvu. Husein paša Boljanić iz obližnjeg sela Boljanići, dolazi iz Stambola u Pljevlja, želeći da rodnom mjestu podari novi izgled. Pod arhitektonskog palicom Hajrudina neimara, što je projektovao i čuveni Stari most Mostara grada, džamija je završena 1659. godine. Sačuvana je u gotovo izvornom obliku, čuva rukopis Kurana iz 1671. godine. Husein paša bijaše velikodušan, pa je u Pljevljima sagradio mekteb, medresu, imaret, karavan saraj, amam, kameni most i svoj saraj. Pored ove, Pljevlja imaju još tri džamije: Džamija na Jaliji, iza Vatrogasnog doma i Rizvanija, u blizini Milet baste.

Milet bašta – ili Narodna bašta, kultno je mjesto Pljevalja, a istovremeno najstarija javna zelena površina na ovom djelu Balkana, još od vremena Osmanskog carstva. Pored gradskog parka u Dubrovniku, Milet bašta je još od davnina okupljalište žitelja željnih ljepote i meraka.

Municipium S – na udaljenosti od 2 km od Pljevalja, u Kominima, na nekoliko hektara ispod tankog pokrivača zemlje, počivaju konture nekadašnjeg rimskog grada, sa ulicama, bedemima, nekropolama i kućama patricijskih porodica. Dvije nekropole, neiscprno istraživane, datiraju izmedju 2. i 4. vijeka n.e, ,,sačuvale’’ su predmete vezane za religiju, ekonomiju i kulturu Rimljana. Sve što je pokretno, smješteno u Zavičajni muzej Pljevalja, gdje se pored ostalih predmeta, naročito ističe Diatreta ili skupocjena čaša.

Meandri Ćehotine – vidikovac se nalazi u selu Mataruge, iznad jezera Otilović - zaseok doline Gačević. Pogled će promjeniti sve.

Gradski park Vodice – Podijeljen rijekom Breznicom, od koje su napravljena dva jezera i ribnjak. Pješačke staze su uredjene, a na ovom mjestu imate na raspolaganju sportsko – rekreativan kompleks.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »