Blog 07.06.2021.

Sjeveroistočni ,,Rog'' ili ,,Musafirska kuća'' za namjernika: ,,Da Carigrad izgori, Rožaje bi ga podiglo''

U blizini postoji nekoliko neistraženih arheoloških lokaliteta, ali sa sigurnošću su to ,,talozi'' ilirskih, rimskih, grčkih i nemanjićkih perioda. Ilirska naseobina bijaše na Brezovačkom brdu, Gradina na Krstači, Bačevac Sastanci u Bašči, Otaševo brdo i Gospodjin vrh u Biševu.

Kada u ove krajeve dolaze Osmanlije, u tom periodu, pretpostavlja se, Rožaje dobija današnji naziv. Više verzija i predanja, a svako jednako interesantno. Prva pripovjest svjedoči da je ,,Rožaje'' nastalo od  naziva za dva krečnjačka klika – stuba u obliku rogova, nedaleko od Ganića kule.  Drugo predanje napominje da se prethodno varoš nazivala ,,Trgovište'', a da je današnji naziv poprimilo zbog činjenice da je to bio centar trgovine rogatom stokom.

Trgovina im je išla za rukom, pa tokom XVIII i XIX vijeka, Rožaje obuhvata 81 selo, bogatstvo trgovaca ovog kraja čulo se nadaleko, pa je u to vrijeme lajtmotiv za rožajski i bihorski kraj bila sledeća krilatica: ,,Da Carigrad izgori, Rožaje bi ga podiglo''. Francuski putopisac Ami Bue prolazio je tokom 1892. godine ovim krajem i u svojim svjedočenjima zapisao da Rožaje ima čak 60 kuća, dok je za vrijeme Osmanskog carstva obuhvatao dio Bihora, Peštera i novopazarske oblasti. Često se varoš naziva i ,,Musafirska kuća'', jer su Rožajci domaćini i za vrijeme povoljnih vjetrova i istorijskih bura, što se kroz decenije i stoljeća pokazalo i zapisalo.

Dnevna hronika ispunjena je manifestacijama različitog, ali izuzetno afirmativnog karaktera: Memorijalni uspon na Hajlu (Safet Mavrić Ćako), Džip foto safari – Hajla, Dani gljiva i ljekovitog bilja, Medjunarodni festival ,,Zlatna pahulja'', Planinski maraton Dan Hajle, Rožajsko kulturno Ljeto, Septembarski dani kulture, Zimska - turistička automobilska trka, Književni susreti ,,Miroslav Đurović'', Likovni salon Likovnog kluba ,,Kula'', Manifestacija ,,Dani dijaspore'', Manifestacija ,,Doživi Rožaje''.

A Rožaje se najbolje doživi, udahom i pogledom.

Šta treba posjetiti:

Planinarski dom Grope - nalazi se u samom podnožju Hajle, na 1900 metara sa epohalnim pogledom na okolne planine i Rožaje. Dom sadrži veliku salu na prvom spratu sa kuhinjom i autentičnim enterijerom koji podsjeća na privatni muzej, koji je opremljem sa predmetima i starim namestajem koji podsjeca na mali privatni muzej.

Izletište Bandžov i Rujišta - Bandžov se takodje nalazi u pondožju Hajle, na 1400 metara, gdje su raporedjeni katuni, planinarski dom Jelančica, restoran Dermano, kule, planinske kućice. Na Ruijištima, gdje je i istoimeno jezero na 1500 metara nadmorske visine, u selo Biševo, pruža se prelijep pogled na Gospodjin vrh, gdje je crkva istog imena, a zadužbina legendarne Jelene Anžujske.

Štedim - planinska visoravan koja se nalazi izmedju planina Ahmice, Žlijeba i Rusulije koja se proteže od 1700 do 2000 m, sa pašnjacima, obodima krečnjačkih stijena. Pošto povezuje grebene Hajle i Žlijeba, odlična je lokacija za razvijanje planinsko-seoskog turizma i planinskih sportova.

Ganića kula – ili jedan od najmladjih muzeja u Crnoj Gori. Zavičajni muzej smješten je u adaptiranoj Ganića kuli, koja se razlikuje od prvobitne, a i krasi grb opštine Rožaje. Sadrži bogat materijalni klorit rožajskog kraja počev od XVII do početaka XX vijeka.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »