Blog 07.06.2021.

Sve je počelo od pet njivica u dolini, koje su se jasno uočavale sa oklonih visova

A Bihor je po predanju, dobio naziv po pregrštu behara koji nekako s' proljeća prekriju čitavo područje. Do sada je poznato da  se Bihor po prvi put pominje oko 1450. godine, u dubrovačkim trgovačkim dokumentima.  Po kazivanjima starih Bihoraca, Petnjica kao centralni dio, dobila je ime prije dolaska Turaka na ove prostore i to po Pet njiva koje su se jasno uočavale sa okolnih visova. Naime, centar petnjičkog kraja čini čak 25 sela gornjeg Bihora. Nekada je Gornjem Bihoru pripadala Opština Berane, a donjem Bijelo Polje. Ogroman je Bihorski vijenac, sa prirodnim potencijalim, pašnjacima, gorama i šumama, savršeno uklopljenih za razvoj poljoprivrede, seoskog turizma ili jednostavno odmora. Raznovrsna je geologija terena Gornjeg Bihora. Tipičan glacijalni i kraški reljef, obogaćen vulkanskim stijenama. U vrijeme nastanka Dinarida i ovaj se prostor stvarao u eocenu i oligocenu.

Današnja Petnjica, pored bogate istorije, stvara svoju novu, turističku mapu. Manifestacije, Dani iseljenika, Alpske muze, Bihorsko kulturno ljeto, ovaj kraj, koji je svoju opštinu povratio 2013. godine, usmjeravaju ka novim iskustvima.

Šta ne treba propustiti:

Tvrđava Bihor -  U selu Bioče, od Berana deset kilometer sjeverno, brdo Gradina čuva na svom vrhu ostatke srednjovjekovnog grada Bihora. Izuzetno je nepristupačan teren, može mu se prići sa južne strane, takodje kosim padinama Zaostra, ili preko poličke zaravni. Kada govorimo o istorijskim dokumentima, vrlo malo je poznatih podataka. Naslonjeno na tvrđavu, počivalo je podgrađe, što je i naziv istoimenog sela, čije se kuče nalaze rasute ispod utvrđenja. Tamo su vidljivi ostaci groblja sa naznačenim amorfnim grobnim biljegom. Toponim Crkvina je takodje sačuvan, što daje naznake da ovaj prostor ima dužu tradiciju i prije dolaska Osmanskog carstva. Svakako ovaj dio podložan je opsežnim i dodatnim arheološkim procedurama i iskopavanjima.

Džamija u Petnjici -  sagrađena u XVI vijeku, jedina je troetažnog tipa u regionu.  Sadašnji izgled se razlikuje od prvobitnog. Prvenstveno je obim zgrade bio manji, dva sprata, jedan od kamena, drugi od drveta. Pokrivena tahtom, sve do početka XX vijeka, kada se i proširuje. Minaret je od drveta, a zaštićena je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Hamova tvrđava – ili kako je popularno nazivu idealno mjesto za selfije u Petnjici, nalazi se na Koraćkom vrhu iznad sela Johovice. Konture i gradnja nalik su na srednji vijek, ali zanimljivo je što Hamo i sada nadograđuje zidine. Popularno je mjesto kao izletište, a sa njegovog vrha, pružaju se upečatljivi pejzaži Bihora i okoline.

Radmanska klisura -Na  nadmorskoj visini od 1.200 metara, na sjevernom djelu Petnjice, u uzanoj i atraktivnoj klisuri Radmanskoj, dužine oko 700 metara, nalazi se nekoliko okapina i pećinskih otvora, gdje je nađen praistorijski keramički materijal. Kako je mještani zovu, Jerinin grad, svojim bogatstvom i dimenzijama, izdvaja se upravo Jeririna pećina.

Bratimin vir – odlično mjesto za razvoj biciklizma, pogodno za pješačenje, kanjoning, slobodno penjanje. Vrlo neobičan, pomalo nepristupačan teren, ali pogodan za avanturističko istraživanje. Naziv ovog prirodnog kompleksa potiče još iz lokalnih legendi. Naime, tu je nekada postojala pećina koja je čuvala ukleto blago. Svako ko bi joj otišao u pohode, gubio bi mu se trag. Pripovjest govori da su se u blizini nalazile dvije gorštačke porodice, vječito u zavadi i krvnoj osveti. Kada su dva brata iz jedne porodice, spasila mladića iz neprijateljske od davljenja u opasnom vodopadu, porodice su se pomirile i pobratimile.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »