Blog 15.06.2021.

Terapeutsko iskustvo koje potvrdjuje da je čovjek rodjen za uživanje i odmor

Krečnjački pejzaž, pustoline kraškog nasledja, neobrađene su kamene čipke, različite od tesanih i peraških, ali jednako divlje, zanimljive za radoznao pogled koji se zadrži u drevnom Risiniumu ili Rizonu. Grad se pominje još u 3. vijeku p.n.e, osnovali su ga Rizuniti, ilirsko pleme, dok za vrijeme kraljice Teute, postaje glavni centar njene vladavine, koja je, po istorijskim izvorima, Ilirima darovala ,,zlatno doba'' kraljevstva. Ovdje se nalazila i prva kovnica ilirskog novca na prostoru današnje Crne Gore, a za duh tog vremena, smjenjivanje antičkih i modernijih civilizacija, zaslužni su ostaci nekadašnjih gradjevina, kao i čuveni rimski mozaici.

U takvom ambijentu, kada kao da je vrijeme stalo, a bure koje znaju da budu česte, utihnu, možete rekonstruisati život ,,onih prije nas'' zahvaljući ostacima kuća rimskih patricija, podnih mozaika, od kojih je čuven i jedini na Balkanu, mozaik ,,Hipnosa – rimskog boga snova''. Kroz risansku župu, prolazila u dva puta, za Akruviju, i preko Riječana. Mjesto je oduvijek bilo strateški značajno zbog blizine Bokokotorskog zaliva, tjesnaca ,,Verige'', granice su se pomjerale pa su Risanske strane ,,skraćivale'' put izmedju Duklje i Travunije.

Manifestacije, osobito ljeti, privlače u Risan mnogobrojne turiste, pa su Risanske noći, Risanski makaruli i Lazareva subota, najznačajniji masovni dogadjaji ovog primorskog grada u zaledju.

Šta treba posjetiti:

Pećina Lipci - nalazi se u zaledju naselja Lipci, a prepoznatljiva je po crtežima iz osmog vijeka p.n.e. U pitanju su crteži sedam jelena u trčećem stavu, pojedinačne dužine oko 35 cm, na sjevernoj strani pećine, prostora oko deset kvadrata. Žutom bojom ,,ankra'' nacrtan je praistorijski znak ,,svastika'', simbolična predstava boginje plodnosti.  Takodje, kao i sve u Risnu, pećina se povezuje sa ilirskom kraljicom Teutom, koja je bježeći od Rimljana, ispod pećine sakrila tovare blaga otetih od grčih kolonizatora.

Crkva Svetog Petra i Pavla - u centru grada nalazi se crkva, sagradjena 1601. godine. Predstavlja kompleks sa malom kapelom, posvećenom Svetom Arhandjelu Mihailu, i gradskim grobljem. Zbirka ikona majstora Bokokotorske škole, koja se nalazi u crkvi, izuzetno je vrijedna.

Mjesto Crkvice - Crkvice su prepoznatljive po rekordnim padavinama na evropskom nivou. Naime, položaj im je na istočnim obroncima planine Orjen, i svake godine padne oko 5000 ml/m2 kiše, a debljina snijega iznosi 30 cm u trajanju od 30 do 120 dana u godini.

 

Smještaj koji preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »