Blog 07.06.2021.

Varoš izrazito planinskog karaktera ušuškana zagrljajem najlepših crnogorskih masiva

Na ušću Zlorečice u Lim, varoš nazvana po crkvi Andrijevni iz prkosnog plemena Vasojevića, u zagrljaju je najljepših planina crnogorskog masiva. No, ovo je samo jedna od pretpostavki. Andrijevica možda nasledjuje ime Miroslavovog sina Andrije Nemanjića (1250 godine), koji izgradi manastir na Dobroj rijeci, kasnije nazvanoj Zlorečica na Gracu. Sama varoš nije mnogo stara. Kao gradsko naselje počela je da se razvija tek polovinom XIX vijeka, iako svoje korijene vuče još iz neolita. Andrijevica nije samo planinska varoš, već izuzetno značajna i kulturna tačka gdje je 1863. godine otvorena druga državna škola u Crnoj Gori, a 29 godina kasnije, čak prva čitaonica na Sjeveru Crne Gore i druga u zemlji.

Ovaj prostor obilježile su mnoge bitke, previranja, ‘’preturila’’ su se nasledja antičkih plemena, ali vjerujemo da je zajednički imenitelj svih vjekova i hronologija bio idealan ambijent za ‘’tehnike disanja’’ i uživanja u onom što je priroda nesebnično podarila, a toga je dosta. Bez obzira što u prohujalim vjekovima nije bilo riječi ‘’turistički’’ pogodnih za sve aktivnosti koje Andrijevica sa okolinom pruža, sada ova mlada varoš po urbanizmu, ima razvijenu ponudu za ribolov, planinarenje, ekstremne sportove, biciklizam, jahanje i svega onog što je ‘’srcu milo’’.

‘’Srcu milo što se zbilo’’, pogotovo u nepčanom djelu, pa je grijeh ne probati andrijevački smočani kačamak, jagnjetinu ispod sača, kajmak, sir, zaliven čuvenim vasojevićkim jardumom i kisjelim mlijekom.

Manifestacije odražavaju dobrosusjedske odnose i običaje Andrijevčana, a da se primjetiti da su dobri domaćini, čije svečanosti objedinjuju ljubav prema planinarskom turizmu, sportovima, gastronomiji i ribolovu. A  brojnost istih je za svaku pohvalu, kao što su: Prvomajske manifestacije – tradicionalni narodni sabor Knjaževca, Limska regata, Dani pčelara Andrijevice, Dani maline Andrijevice, Vidovdanski noćni turnir u fudbalu, Fudbalski turnir ‘’Igrom protiv zaborava’’, Turnir u malom fudbalu, Džip safari, Planinarski memorijal Vasojevićkog Koma, Fly Fishing ‘’Medjunarodni memorijal – Milan Mile Radoičić’’, Smotra folklora Kralje, Smotra izvidjača Kralje, Otvoreno prvenstvo Andrijevica u stonom tenisu – Kralje.

Šta treba posjetiti:

Komovi - Najviši vrhovi Komova su Vasojevićki kom (2461 mnv), Kučki kom (2487 mnv) i Ljevorečki kom (2463 mnv). ‘’Car planina i božanstveni gorostas’’, koji je relativno lak za penjanje. Ako nijeste taj tip, u podnožju možete brati raznovrsno bilje, šumske jagode, borovnice, maline, jer će uskoro ovaj fenomen biti proglašen rezervatom prirode. Katunski turizam je razvijen, pa možete svratiti u Eko katun Štavna, da odmorite, uživate u gastronomskom užitku, ili da jahanjem ili biciklizmom upoznate okolinu. 

Lisa - Kada se popnete na prevoj Lise, pogled se pruža na  Komove i Bjelasicu, i doline Rijeka. Prolazi se kroz nekoliko lijepih, živih katuna. Ako nastavite prema Bjelasici, nailazite na planinarski dom ‘’Krivi do’’, gdje možete odmoriti u autentičnom ambijentu.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Povezani članci

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i prvi se informišite o posebnim ponudama i aktuelnim popustima!

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »