Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 25.10.2023.

Gdje napuniti gorivo ako iznajmljujete vozilo u Crnoj Gori?

Prilikom iznajmljivanja automobila, neophodno je znati koju vrstu goriva vaše vozilo zahtijeva, kako biste izbjegli potencijalno oštećenje motora, posljedice osiguranja ili dodatne naknade. Odabir odgovarajuće benzinske stanice je također važan iz različitih razloga, ali uglavnom zbog kvaliteta goriva, cijena i dostupnosti određenih goriva. Za bolje iskustvo tokom putovanja, MontenegroCar predlaže da unaprijed isplanirate na kojim stanicama ćete puniti gorivo.

Izaberite Odgovarajuće Gorivo

Nekoliko savjeta o vrstama goriva i sigurnosnim mjerama

Utvrđivanje vrste goriva koje vaše vozilo zahtijeva i pridržavanje sigurnosnih mjera tokom punjenja je ključno kako bi se osigurala dugovječnost i sigurnost vašeg vozila.

Postoji nekoliko načina za provjeru vrste goriva koje vozilo koristi. Na primjer, možete pogledati priručnik vozila, vrata za gorivo ili poklopac, ili možete potražiti indikatore na instrument tabli ili broj indikacije vozila (VIN), gdje ćete naći specifikacije vozila. Ponekad naziv modela vozila ima "D" u sebi, što znači da koristi dizel.

Što se tiče sigurnosnih smjernica, preporučujemo da uvijek isključite motor, izbjegnete prepunjavanje i osigurate da je poklopac čvrsto zategnut nakon punjenja gorivom i, kao što smo gore spomenuli, uvijek koristite odgovarajuće gorivo za svoje vozilo.

Većina benzinskih stanica u Crnoj Gori prihvata kreditne kartice, ali samo da biste bili sigurni, uvijek imajte gotovinu sa sobom. Sve su otvorene i nedjeljom kada su sve ostale prodavnice zatvorene, pa očekujte da će biti malo više gužve nego inače.

Vrste goriva

 Benzin je najstandardnije gorivo za automobile, posebno za vozila za iznajmljivanje. To je transparentna tečnost dobijena iz nafte koja se prvenstveno koristi kao gorivo u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na paljenje pomoću varnica.

Još jedna široko rasprostranjena vrsta goriva je dizel. Nudi bolju efikasnost goriva od benzina i generalno je jeftiniji. Dizel motori, koji koriste ovo gorivo, oslanjaju se na toplotu kompresije kako bi ga zapalili, a ne na vanjsku iskru kao u benzinskim motorima. Dizelski motori imaju tendenciju da budu bučniji, ali pružaju veći obrtni moment, što ih čini popularnim za veća vozila i ona koja trebaju imati veću vuču. Pazite da ne napunite svoj dizel automobil benzinom, jer to može prouzrokovati značajna oštećenja motora.

Dizel gorivo dolazi u dvije glavne kategorije:

  • Redovni dizel: Proizveden iz sirove nafte, ovo je standardni dizel koji se nalazi na mnogim benzinskim stanicama. Prvenstveno se koristi u kamionima, autobusima i drugim teškim vozilima zbog svoje efikasnosti i oslobađanja visoke energije pri sagorijevanju. Međutim, ima značajan ekološki otisak, posebno u pogledu emisija gasova sa efektom staklene bašte.
  • Dopunjeni dizel: Ova varijanta često sadrži aditive za poboljšanje performansi (kao što su bolje performanse u hladnim uslovima) i smanjenje uticaja na životnu sredinu. Primjeri uključuju biodizel (napravljen od biljnih ulja ili životinjskih masti) i sintetički dizel (izveden iz prirodnog gasa ili biomase). Oni se generalno smatraju čistijim alternativama, ali možda nisu toliko široko dostupni kao obični dizel. Q Max Diesel je jedan od njih i dostupan je na benzinskim stanicama Petrol-a (pogledajte mapu ispod za lokacije benzinskih stanica Petrol).

U posljednje vrijeme, električni i hibridni automobili dobijaju na popularnosti, jer predstavljaju pomak ka održivom transportu, s ciljem smanjenja emisija gasova i zavisnosti od fosilnih goriva. Električni automobili (EV) rade isključivo na električnu energiju, dolaze iz baterijskog paketa i zahtijevaju punjenje iz vanjskih električnih izvora. Nasuprot tome, hibridna vozila kombinuju konvencionalni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem sa električnim motorom, što znači da mogu raditi na benzin ili struju.

Unaprijed isplanirajte vašu rutu i dopunu goriva

Interaktivna Google mapa sa svim benzinskim stanicama u Crnoj Gori, sortirana po gasnim kompanijama:

Pogledajte interaktivnu mapu svih benzinskih stanica u Crnoj Gori.

Kada putujete kroz Crnu Goru, neophodno je da se upoznate sa glavnim snabdjevačima gorivom u zemlji i lokacijama benzinskih stanica. Ove kompanije su glavni snadbjevači goriva.

  • EKO: Poznati brend na Balkanu, EKO benzinske stanice nude visokokvalitetno gorivo, osiguravajući da vaše vozilo radi efikasno. Njihove stanice su strateški locirane i brojne, što ih čini dostupnim putnicima koji voze i po najpustijim terenima Crne Gore.
  • Ina: Poreklom iz Hrvatske, ina je proširila svoje poslovanje na susjedne zemlje, uključujući Crnu Goru. Poznati su po svojoj posvećenosti kvalitetu i usluzi. Uz dobar broj stanica širom zemlje, nikada niste predaleko od INA benzinske pumpe.
  • LUKOIL: Ruska multinacionalna kompanija, LUKOIL je jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija. Njihovo prisustvo u Crnoj Gori osigurava vozačima pristup međunarodno sertifikovanom gorivu. Njihove stanice često dolaze opremljene prodavnicama, što ih čini popularnim zaustavljanjem za duge vožnje.
  • Hifa Oil: Ovaj regionalni brend, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, ostavio je značajan trag u Crnoj Gori. Poznati po svojim visokim standardima usluge, Hifa Oil stanice nude ne samo kvalitetno gorivo, već i niz dodatnih usluga koje zadovoljavaju potrebe vozača.
  • Petrol: Vodeća energetska kompanija u regionu, Petrol potiče iz Slovenije. Njegova široko rasprostranjena mreža u Crnoj Gori osigurava da vozači budu dobro zbrinuti. Njihove stanice su opremljene modernim sadržajima, što ih čini omiljenim za one koji traže kratku pauzu tokom putovanja.
  • EURO Petrol: Lokalni favorit, EURO Petrol je sinonim za kvalitetno gorivo u Crnoj Gori. Imaju snažno prisustvo u zemlji i mnogi im vjeruju zbog njihove dosljednosti i pouzdanosti. Njihove stanice se često mogu pohvaliti sadržajima kao što su autopraonice i kafići, što ih čini sveobuhvatnom stanicom za mnoge vozače.

Promjene cijena goriva možete pratiti na ovoj web stranici.

Izbjegnite dodatne troškove

Najbolji način da izbjegnete štetu na automobilu i sve dodatne troškove je da budete pripremljeni. Obratite se našem Centru za podršku, za iznajmljivanje automobila i uvijek budite u toku.

FAQ

P: Kome se trebam obratiti ako mi je potrebna pomoć tokom rezervacije?

          O: Možete se obratiti našoj Službi za korisnike za bilo kakvu pomoć koja vam može zatrebati. Stojimo vam na raspolaganju 0-24 i spremni smo vam pomoći u slučaju bilo kakvog problema.

P: Šta da radim ako slučajno napunim svoje vozilo pogrešnom vrstom goriva?

          O: Ako koristite pogrešnu vrstu goriva, ne pokušavajte pokrenuti motor. To će spriječiti mogućnost većih oštećenja motora. Obratite se našoj Službi za korisnike, koja će smisliti najbolje rješenje kako biste mogli nastaviti svoje putovanje što je brže moguće.

P: Šta ako automobil ostane bez goriva?

          O: Pokušajte zaustaviti automobil na putu, uključite signale opasnosti, isključite motor, povucite ručnu kočnicu i postavite sigurnosni trougao na propisanu udaljenost od vozila. Kupite plastični kanister na najbližoj benzinskoj stanici i napunite automobil sa najmanje 5l odgovarajuće vrste goriva (provjerite naljepnicu na poklopcu rezervoara). Ako ne možete pokrenuti motor čak i nakon nekoliko pokušaja, kontaktirajte našu tehničku podršku kako biste izbjegli oštećenje motora.

P: Kako mogu provjeriti vrstu goriva za iznajmljeno vozilo?

          O: Na vanjskoj strani poklopca od rezervoara ćete naći naljepnicu koja označava vrstu goriva koju automobil koristi. Za dodatnu vidljivost, na unutrašnjoj strani poklopca nalazi se fabrička oznaka.

P: Da li automobil koji preuzmem dolazi sa punim rezervoarom?

          O: Da, preuzimate automobil sa punim rezervoarom i vraćate ga u istom stanju. Gorivo koje nedostaje će se naplatiti prilikom predaje automobila.

P: Da li u Crnoj Gori postoje benzinske stanice koje su otvorene 24/7?

          O: Naravno, mnoge benzinske pumpe ovdje su otvorene 24/7, uvijek možete provjeriti mapu iznad i u svakom trenutnu provjeriti koje su dostupne.

Čekaju vas premium rent-a-car i transfer usluge. Iskoristite ekskluzivne MontenegroCar ponude:

Rezervišite posebnu zimsku ponudu za dugoročni najam:

Evo nekih od vozila u voznom parku Montenegrocara koja koriste benzin:

Montenegrocar vozila koja koriste dizel:

Vožnja kroz Crnu Goru oduzima dah i njena prirodnih čuda nude posebnu vrstu iskustva. Biti informisan o pravoj vrsti goriva za vaše vozilo ne samo da osigurava glatko putovanje, već i garantuje da ćete izbjeći bilo koje potencijalne neželjene probleme. U Montenegrocar-u dajemo prioritet vašoj sigurnosti i zadovoljstvu tokom vožnje, nudeći vam odabranu flotu vozila prilagođenu vašim potrebama. Bilo da krstarite duž obale u benzinskoj Škodi ili se krećete kroz planine u Mercedesu na dizelski pogon, ostanite u toku. Zapamtite, putovanje je jednako značajno kao i odredište, a uz pravo vozilo svaki trenutak postaje nezaboravan.

Jeste li spremni da istražite ljepotu Crne Gore sa stilom? Rezervišite svoje idealno vozilo uz Montenegrocar već danas i vozite s povjerenjem!

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju