Blog

Dizel ili benzin, koje gorivo sipati?

Koje gorivo sipati? 

pumpa gorivo

Iznajmili ste vozilo, krenuli da vozite, stigli do pumpe a zaboravili ste da pitate koje gorivo da sipate, dizel ili benzin?

Sipanje pogrešnog goriva u automobil može da izazove ogromnu štetu. Osim pražnjenja rezervoara za gorivo, mehaničar će možda morati očistiti ili zamijeniti cijeli sistem za ubrizgavanje goriva, što Vas sigurno može koštati Vašeg depozita. Osiguranje ne pokriva pogrešno sipanje goriva.

Ipak, ne brinite, imate više načina da saznate koje gorivo da sipate. 

Pogledajte ugovor o najmu

Prilikom izdavanja vozila na ugovoru se pišu podaci o vozilu među kojima je i vrsta goriva. 

Pogledajte oko sebe u automobilu

Privezak dizel

Tip goriva će često pisati na privesku, eventualno unutar automobila na vidljivom mjestu. Ukoliko ne vidite oko sebe, pogledajte saobraćajnu dozvolu.

Niste našli ništa od toga?

Pogledajte poklopac rezervoara

Proizvođači automobila često postave naljepnicu na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara na kojoj piše koje gorivo sipati. 

Poklopac rezervoara

Korisno je znati da su otvori za pumpu za dizel gorivo širi od otvora za benzin, tako da, ukoliko želite da sipate dizel a pumpa ne može da stane, to je znak da ne treba da sipate dizel.

Model automobila Vam takođe može biti od pomoći. Naime, proizvođači pišu specifikacije van automobila, obično na gepeku. Primjera radi, Volkswagen Golf TDI znači Turbocharged Direct Injection - Direktna Dizel Injekcija.

Ako ništa od navedenog ne bude dovoljno, uvijek možete pozvati agenciju da pitate koje gorivo sipati u Vaš iznajmljeni automobil. Mi smo dostupni 24/7.

Šta uraditi ako ste sipali pogrešno gorivo?

Ako ste se sjetili prije nego što ste upalili vozilo, nikako ne palite vozilo jer je najbitnije da pumpa ne povuče gorivo. Ako je to moguće, ostanite na mjestu, ako nije, sklonite vozilo ali bez paljenja. Ukoliko ipak jeste upalili vozilo, pozovite naš call centar +38269269000, kolega će Vas uputiti u proceduru koju treba da propratite a nakon toga ćemo mi preuzeti odatle.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju