Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 07.06.2021.

,,Dolina Bogova'' – ko jednom dođe, crnogorskoj prestonici uvijek se vraća

Vjeđe se namrštitše, diže se velika oluja, nebesa se otvoriše i stvori se Crna Gore. A na mjestu gdje je On stajao, osnovao je Cetinje i dao u amanet da svi koji se rode na tom kršu, budu bogovi, a Cetinje Dolina Bogova.

Kako tada, tako i sada, važi za crnogorsko istorijsko i kulturno uporište, što se nalazi u podnožju glasovitog Lovćena, u kraškoj kotlini. Zovu ga i ,,grad – muzej'', jer se na malom prostoru nalaze primjerci istorijskih previranja, zadužbina, poslanstava i muzeja. Sve je počelo od Ivana Crnojevića, koji se sa Žabljaka Crnojevića, preselio sjevernije u Cetinjsko polje, a ostalo je, istorija. Naime, kao naselje pominje se sredinom XV vijeka, podiže se Vlaška crkva, a Ivan izgradjuje svoje dvore uz Orlov krš i manastir posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, gdje kasnije osniva Zetsku mitropoliju. Mjesto podno Orlovog krša, glavno je uporište odakle je Cetinje kao varoš počelo da se širi, a arhitektonskim i zadužbinarskim zdanjima, obogaćivali su ga vladari dinastije Petrović. Sve je, nakon ratova i pustošenja, kojih nije manjkalo, krenulo urbanistički da se razvija, zahvaljujući težnjama Petra II Petrovića Njegoša i njegovoj ,,Biljardi''. Za vrijeme kralja Nikole, podiže se novi dvor, prva bolnica Danilo I, Djevojački institut, Vladin dom, ambasade evropske i njihova poslanstva. Upravo zbog različitih urbanističkih rešenja na malom prostoru, ovo je stilski jedna od najinteresantnijih gradskih cjelina u Evropi.

Šta ne treba propustiti:

Dvorac kralja Nikole - Ujedno je muzej i dvor zbog očuvanog ambijenta. Raspolaže sa nekoliko desetina hiljada predmeta sublimiranih u arheološkoj, etnografskoj, umjetničkoj zbirci, tu su i odlikovanja, oružje, plakete, pečati, grbovi, zastave i fotografije.  Dvorska biblioteka sa 10.000 rijetkih knjiga, sadrži i dva Oktoiha – Prvoglasnik i Petoglasnik.

Biljarda - Muzej posvećen Radu Tomovom (na rođenju, Petar II Petrović Njegoš dobio je ime Rade Tomov Petrović), njegova rezidencija sagradjena 1838. godine, po smjernicama Jakova Ozereckovskog. Naziv je dobila po prvom bilijaru, donešenom iz Beča, za šta se lično pobrinuo Veliki Pjesnik. U stalnoj postavci lični su predmeti vladike, knjige, rukopisi, novac, oružje,novac. Zanimljivo je da je Biljarda bila mjesto za život knjaza Danila i knjeginje Darinke, koji su prostoru dali evropski stil, dok je knjaz Nikola takodje živio sa svojom porodicom u Biljardi, dok nije podignut dvor.

Vladin dom – Istorijski i umjetnički muzej Crne Gore, nalazi se u ovom zdanju. U Umjetničkom paviljonu nalazi se jedinstvena hrišćanska relikvija. U Plavoj sobi - Bogorodica Filermosa, čije putovanje do Cetinja počinje vjekovima unazad, i to sa Malte, a u jeku Drugog svjetskog rata, poslije gotovo filmskih zapleta, stiže na područje Crne Gore.

Cetinjski manastir: U ovom manastiru nalaze se dvije hrišćanske relikvije: ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta. Mošti vladara i crnogorskog prosvetitelja, Petra Prvog Petrovića Njegoša počivaju u manastiru, a u ovom prostoru čuva se i ,,Oktoih’’, štampan 1494. godine.

Njegošev mauzolej: Po želji vladike Rada, njegovo vječno počivalište podignuto za njegova života, izgradjeno je na samom Jezerskom vrhu. Njegov zavjet ispunio je naslednik, knjaz Danilo, iznijevši posmrtne ostatke koji su zatim pohranjeni u kapelici. Kapelica je odolijevala munjama i nevremenu, ali 

ne i Austrijancima, koji su je za vrijeme Prvog svjetskog rata sravnili sa zemljom. U periodu izmedju dva svjetska sukoba, podignuta je nova, a današnji izgled dobija 1974.godine, po zamisli Ivana Meštrovića. Potrebno je preći 461 stepenik, nakon čega vas dočekuju stamene, Crnogorke-karijatide, a zatim Filosof, Pjesnik i Vladika, u brižnom položaju i dubokim mislima.

Mjesta koja dodatno preporučujemo:

Hoteli koje preporučujemo:

 

Restorani koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju