Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 15.06.2021.

Grad neotkrivenih prirodnih blaga, raskrsnica kultura istoka i zapada

Smješten u podnožju planine Orjen, Herceg Novi je grad sa veoma bogatom istorijom i jedan od najmlađih gradova na ovom dijelu Jadranske obale. Nekada je bio dio mletačke provincije Albania Veneta i nazivao se Castelnuovo (ital. Novo utvrđenje). Osnovao ga je i sagradio bosanski kralj Tvrtko I 1382. godine. Zahvaljujući mnogobrojnim kulturnim i civilizacijskim dominacijama u razvojnim epohama, grad posjeduje izvanrednu raznovrsnost arhitektonskih stilova.

Nevjerovatan spoj kontrasta mora i planine izaziva divljenje i stvara poseban osjećaj uzbuđenja tokom boravka u ovom magično privlačnom kutku Boke. Prirodne ljepote i geografski položaj Herceg Novog čine ga jednim od najljepših i najposjećenijih gradova na crnogorskoj obali.

Herceg Novi ima dva glavna trga. Trg Belavista (ital. Lijepi pogled ) nalazi se u Starom gradu i do njega se dolazi lako, kada se sa glavnog trga Nikole Đurkovića stepenicama prođe kroz Sat kulu. Trgom Belavista dominira pravoslavna crkva Svetog Arhanđela Mihaila, jedinstvena po svom kamenom ikonostasu. Na starogradskom trgu smješteni su gradski Arhiv, Biblioteka, likovna galerija, kafeterije, kao i privatne zgrade. Katoličke crkve Svetog Jeronima i Svetog Leopolda Mandića predstavljaju dva velika sakralna objekta po kojima je Herceg Novi prepoznatljiv.

Herceg Novi je grad bedema i utvrđenja. Sahat kula, tvrđava Forte Mare, Citadela, Kanli kula  nijemi su čuvari tradicije ovoga grada koji svjedoče o kulturama i civilizacijama koje su ga oblikovale kroz istoriju. Dugačke uske ulice od skalina i kamene palate sa zelenim škurama daju Herceg Novom karakterističan šarm starog, usnulog primorskog grada.

Gradsko šetalište Pet Danica, dugo 7 km, povezuje Herceg Novi i Igalo. Ovo nesvakidašnje šetalište napravljano je na mjestu nekadašnje željezničke pruge a ime je dobilo po imenu pet žena boraca, heroina Drugog svjetskog rata.

Vjekovima unazad pomorci su sa dalekih putovanja donosili sjemena neobičnih biljaka, egzotičnog drveća i voća, pa je vremenom Herceg Novi postao svojevrsna botanička bašta na otvorenom. Tako duž šetališta niču različite vrste egzotičnog rastinja kao što su razne vrste palmi i kaktusa, banana, magnolija, mimoza, divlja pomorandža, kamelija, oleander, pitospora, eukaliptus i sl.

Za ljubitelje mediteranskih manifestacija, svake godine u februaru održava se Praznik mimoze, tradicionalna fešta koja slavi mimozu, prvi proljećni cvijet.

Herceg Novi je miran grad, sa mnogo istorijskih znamenitost i kulturnih dešavanja. U lokalnim barovima i restoranima možete da uživate u domaćoj ponudi jela a ukoliko želite da iskusite noćni život, obližnji Kotor i Budva će vam pružiti raznovrsne sadržaje.

 

Šta ne treba da propustite?

Poluostrvo Luštica nalazi se na ulazu u Bokokotorski zaliv i sa njega se pruža nevjerovatan pogled na hercegnovsku rivijeru. Plaža Žanjice, Plava Špilja i ostrvo Mamula neke su od njegovih  znamenitosti.

Žanjice predstavljaju atraktivno izletište sa kristalno čistom vodom i veličanstvenom šljunkovitom obalom okruženom maslinjakom.

Plava špilja je jedna od najljepših i najposjećenijih pećina na poluostrvu Luštica. Smještena je između uvale Zlatna luka i rta Mokra gora i do nje je moguće doći samo brodom. Kada svjetlost obasja ulaz u pećinu od prirodnog kamena, boja vode postaje jarko plava.

Mamula je nenaseljeno ostrvo smješteno na samom ulazu u Bokokotorski zaliv. Većinu teritorije zauzima tvrđava, izgrađena sredinom 19. vijeka. Jedna je od omiljenih turističkih atrakcija i obavezna destinacija za izlete brodićima iz Herceg Novog i okolnih mjesta.

Rose su malo turističko mjesto koje pripada opštini Herceg Novi a nalazi se na poluostrvu Luštica. U 17. vijeku Turci su izgradili odbrambenu tvrđavu koja je uništena čestim ratnim razaranjima a koju su kasnije obnovili Austrougari. Na početku 20. vijeka tvrđava je bila pod upravom italijanskih trupa. Nakon Drugog svjetskog rata korišćena je za potrebe vojske Jugoslavije.

Igalo je popularno turističko mjesto koje pripada opštini Herceg Novi. Zahvaljujuči ljekovitom morskom mulju sa Blatne plaže, Igalo je centar zdravstvenog turizma Crne Gore. Takođe, poznato je i po neeksploatisanoj mineralnoj vodi nazvanoj Igaljka.

Meljine su malo živopisno turističko mjesto koje se nalazi 3 km istočno od Herceg Novog. Veliki broj sunčanih dana godišnje, pješčane plaže i bogatstvo biljnih kultura čine Meljine nezamjenljivim klimatskim lječilištem i idealnim mjestom za odmor.

 

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Aktivnosti koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju