Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 08.06.2021.

Nova varoš na više od 27 pećina i sa 36 objekata nepokretnog kulturnog dobra

Ispod sjenovitog Garča, što zimi podsjeća na vrh afričkog neba, pa ga i zovu ,,Crnogorski Kilimandžaro’’, nalazi se grad sa simbolom muškog patronima, nova varoš iz druge polovine XIX vijeka, koji ima značajnu tranzitnu, prirodno – geomorfološku i komunikacijsku ulogu kako tadašnje, pa i sadašnje Crne Gore. Ime Danilovgrad, u čast knjaza Danila Petrovića, nadjenuo je knjaz Nikola po svom stricu i prethodniku.

Iako je grad u novijem ruhu ,,zaživio’’ tek 1870. godine, kada je i svečano otvoren Most Vojvode Mirka, njegovo postojanje u zelenoj kotlini kraške Crne Gore datira  iz praistorije. Nekropole i arhitektonski ansambli  na Tarašu, Crkvinama, Sigama, Podvrhu i Šipkovoj Glavici svjedočanstva su o značajnim  kulturnim postignućima ovdašnjih stanovnika iz antičke epohe. Komunikacija se odvijala na značajnom potezu Skadar – Skadarsko jezero ka Duklji, dolinom Zete prema sjeverozapadu. Upravo zbog tako ,,gustog čvorišta’’, u poslednjim decenijama VIII i početkom IX vijeka nastaje Porfirogenitov Lontdoklom, kako ga nauka imenuje, odnosno gradina  Martinići, najznačajniji centar srednjovjekovne Zete. U plodnoj ravnici Zete, pogledu se upravlja još jedna neobična geomorfološka i fortifikacijska struktura – Spuški srednjovjekovni grad, pomenut 1378. godine u poveljama, nadgradjivan za vrijeme osmanske vladavine u XVIII vijeku.

Vjekovima naprijed, za vrijeme vladavine Petrovića i neimara Dragiše Milutinovića, predvidjano je da Nova varoš postane novi privredni centar Crne Gore. Iako je, vjetrovima okolnosti i istorijskih tokova, knjažev plan bio ,,prekinut’’, Danilovgrad zbog svoje neposrednosti, prirodnih ljepota, značajnog geografskog položaja, postaje sofisticiranija ,,verzija’’ prvobitnog plana.

Danilovgrad je prilično ,,izverziran’’ u smislu kulutrnog života, pa manifestacije poput - Internacionalni vajarski simpozijum, izložba - Umjetnici zavičaju, Savremena crnogorska skulptura, Rijekom Zetom, Obala pjesnika, dječiji poetski festival ‘’Kraj zelene Zete’’, Danilovgradation, i mnogi drugi, poručuju sledeće: Doživi Danilovgrad bez obzira na sezonu, što je ujedno krilatica svih stanovnika Nove Varoši, ujedno i prvog grada koji je urbanistički planiran nakon oslobodjenja.

 A šta sve Danilovgrad ‘’planira’’ da vam ponudi, uvjerićete se i sami.

Šta ne treba propustiti:

 Adžijin most – Prema mišljenju mnogih, najljepši kameni most u Bjelopavlićima, krije se u šiblju i mahovini u Mijokusovićima na Sušici. O godini njegove gradnje nema preciznih podataka, kao ni o Adžiji što izgradi. Neobičnog je izgleda, jednolučan od fino klesanog kamena. Nalazi se na staroj trasi karavanskog puta – Skadar – Duklja – Nikšić.

Most Jelene Anžujske udaljen je 5 km od Danilovgrada. Prema pripovjesti, ovaj most poklon je Jelene Anžujske, čije se porijeko veže za Kujavu. Prema legendi, francuski kraljević je, na putu za Dubrovnik, trgovačkim karavanom prolazio Jeleninim rodnim mjestom. Tada je ugledao Jelenu, čija ga je ljepota očarala. Jelena postaje Anžujska, a da bi se odužila svome kraju, daje novac da se podigne most preko Zete.

Speleološki lokaliteti -Na području opštine postoji preko 27 pećina, a sledeće su istražene i zanimljive za ture: Studendula i Bojanova pećina na Garču, Vilina pećina na Liscu, Pišina pećina u Brijestovu, Babljača 

u Martinićima, Baćarica i Tisovača u Vinićima, Dimiguza kod Međeđe, Kljunača, Javorača i Hajdučka pećina na prostoru Pavkovića i Vražegrmaca, Patalina u Pješivcima i mnoge druge.

Zavičajni muzej - Zavičajni muzej, smješten je u nekadašnjoj kući knjaza Nikole. U ovoj zgradi je bila smještena i Prva učiteljska škola u Crnoj Gori, a od 1973. do 1979. gimnazija „Petar I Petrović - Njegoš“. Od 1979. godine u toj zgradi  smještena  je stalna postavka od 11.657 muzejskih eksponata, raspoređenih u različitim zbirkama, od koji je najznačajnija arheološka zbirka sa 683 eksponata. Osim toga, postoji još 12 zbirki iz oblasti etnografije, kartografije, filatelije, starih knjiga, časopisa, odlikovanja i slično.

Crkve i izletišta - Na teritoriji Danilovgrada nalazi se 48 crkava koje su građene i obnavljane u raznim periodima, a posebno se ističu dva važna kulturno-istorijska i vjerska spomenika – Manastir Ostrog i Manastir Ždrebaonik. Osim značajnih manastira, za razvoj turizma u Danilogradu je važno istaći planinski dio bogat šumom. To su prostori  Vukotice, Studenog, Ponikvice, Borovog Dola, Ivanj Uba i Topolova.

Hoteli koje preporučujemo

Restorani koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju