Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 25.10.2023.

Planine Crne Gore

Naslonjena na obalu Jadranskog mora i poznata po očaravajućim plažama, Crna Gora krije i drugačiji svijet. Njene visoke planine svjedoče o davnim vremenima, čiji zeleni obronci očaravaju posmatrače i privlače istraživače, ljubitelje prirode i one koji traže utjehu među ljepotama uzvišenih terena. Da biste iskusili zemlju na pravi način, iznajmite automobil u Montenegrocar-u i izaberite svoje omiljeno vozilo iz naše flote.

Uneskov dragulj sjevera: Nacionalni park Durmitor

Na sjeveru, Nacionalni park Durmitor, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i dio je Dinarskih Alpa, otkriva niz oštrih vrhova, netaknutih ledničkih jezera i duboki kanjon rijeke Tare, nudeći brojne aktivnosti od splavarenja na divljim vodama do uzbudljivih planinarskih šetnji. Zimi je Durmitor prekriven netaknutim bijelim slojem snijega pretvarajući ga u raj za skijaše i snoubordere željne uzbuđenja i spuštanja niz njegove sniježne padine. Najbolji period za planinarenje je od kraja proljeća do rane jeseni, kada su staze uglavnom bez snijega, a vrijeme predvidljivije.

Značajni vrhovi:

Bobotov kuk - Sa 2,525 metara, ovo je najviši vrh nacionalnog parka. Za mnoge je popularno planinarsko odredište zbog svojih panoramskih pogleda.

Savin kuk – (2,313 m) Lako je dostupan žičarom iz obližnjeg ski centra Savin kuk, što ga čini omiljenim među planinarima i skijašima.

Prutaš - Poznat po svom slojevitom izgledu, sa ovog vrha, visokog 2,393 metara, se pružaju neki od najboljih pogleda.

Planinarske staze:

Krug oko Crnog jezera - relativno laka i porodična šetnja oko najvećeg i najpoznatijeg od 18 ledničkih jezera u nacionalnom parku.

Staza Bobotov kuk - ova izazovna staza nagrađuje planinare sa pogledom koji oduzima dah. Polazeći od prevoja Sedlo, ova staza je duga oko 8 km.

Ledena pećina i Planinica - Ova staza spaja čuda očaravajuće ledene pećine Durmitora sa panoramskim pogledom sa vrha Planinice.

Via Dinarica Bijela staza Staza počinje u Bosni i Hercegovini. Dionica staze Via Dinarica prolazi kroz Durmitor, pružajući planinarski doživljaj koji pokriva različite terene i pejzaže.

Nacionalni park Biogradska gora: Jedna od posljednjih prašuma Evrope

Preusmjerićemo pogled na opštinu Kolašin i Nacionalni park Biogradska gora, gdje je priroda očuvana u svom najčistijem obliku. Ovaj prirodni rezervat, jedna od posljednje tri prašume u Evropi, spaja Biogradsko jezero sa netaknutim divljinama šumskih predjela. Planina Bjelasica se takođe nalazi ovdje i poznata je po svojim valovitim obrisima. Ljeti je prekrivena zelenim livadama i raznobojnim divljim cvijećem.

Značajni vrhovi:

Crna Glava - Najviši vrh Bjelasice, Crna Glava stoji na visini od 2,139 metara. Sa ovog vrha se pruža pogled na pejzaže nacionalnog parka i okolne preglede.

Zekova Glava i Troglava - Ostali značajni vrhovi u okolini, pružaju odlične vidikovce i dio su popularnih planinarskih ruta.

Planinarske staze:

Planinarska staza Crna Glava - Jedna od najjednostavnijih staza, tura vodi do najvišeg vrha Bjelasice - Crne Glave.

Biogradsko jezero - Bendovac - Tura počinje na parkingu Biogradskog jezera i vodi makadamskom stazom kroz Nacionalni park, a završava se kod katuna Dolovi Lalevića.

Berane - Staza Šiškog jezera - Polazeći od Berana, ova staza vodi do živopisnog Šiškog jezera, smještenog usred bujnog zelenila.

Očaravajuća divljina Prokletija

Kada krenete ka Prokletijama, gotovo nestvarni pejzaži izviruju između stjenovitih vrhova i skrivenih dolina. Planinari prolaze stazama kroz okolna sela i katune, susrijećući se sa tradicijom i toplinom crnogorskog gostoprimstva, gdje je veza između čovjeka i planine urezana kroz vijekove postojanja.

Planinarske staze:

Staza do vrhova Volušnica i Talijanka - Polazeći iz doline Grebaje nadomak Gusinja, ova ruta pruža pogled na obrise Karanfila i impresivne litice ostatka Prokletija.

Vrhovi Balkana - Ovo je duža, višednevna putanja koja prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Staza je duga oko 192 kilometra i pravi je doživljaj prirodnih ljepota i kulturnog nasljeđa regiona.

Staze doline Grebaje - Smještena u blizini Gusinja, dolina Grbaja služi kao polazna tačka za nekoliko planinarskih staza koje vode do različitih vrhova, uključujući i Karanfile.

Nacionalni park Lovćen: Spoj crnogorske istorije i prirodnih ljepota

Na jugozapadu zemlje se nalazi Lovćen, ili ti ‘Crna planina‘, po kome je Crna Gora dobila ime. Nacionalni park Lovćen, koji se veličanstveno uzdiže iznad primorskog grada Kotora, nudi ne samo avanturističke staze, već i putovanje kroz istoriju Crne Gore. Mauzolej Petra II Petrovića - Njegoša počiva na svom drugom najvišem vrhu, spajajući prirodu sa priznanjem jednoj od najcjenjenijih ličnosti nacije.

Planinarske staze:

Staza mauzoleja - Polazeći od parkinga, ova staza vodi do Mauzoleja Petra II Petrovića - Njegoša, sa čijeg vrha se pruža panoramski pogled.

Ivanova Korita – Jezerski vrh - Ova staza vodi planinare od Ivanovih Korita do Jezerskog vrha, drugog najvišeg vrha Lovćena.

Kružna staza Lovćen - srednje teška tura koja kruži oko planine, pružajući planinarima sveobuhvatan pogled na okolne pejzaže.

Maratonska trasa Kotor - Lovćen - Ova staza povezuje Kotor i Lovćen, pružajući prekrasan pogled na Bokokotorski zaliv.

Cetinje – Lovćen - Počevši od stare kraljevske prijestonice, ova staza, koja se završava kod Lovćena, vas vodi kroz kulturnu istoriju države.

Od Njeguša do Nacionalnog parka Lovćen - Duži put koji povezuje istorijsko naselje Njeguši sa vrhom Lovćena.

Orjen i Rumija: Planine na jugu

Obuhvaćene bujnim i mističnim pejzažima juga, Orjen i Rumija stvaraju šarolike slike koje očaravaju prolaznike. Orjen, koji leži iznad Bokokotorskog zaliva, zapanjuje posjetioce svojim biodiverzitetom i pogledom na Jadransko more. To je takođe i dom orjenske perunike, prelijepog bijelog cvijeta.

U blizini Orjena se planina Rumija nadvija nad Barom. Na njenom vrhu se nalazi metalna crkva, gdje se jednom godišnje okupljaju pripadnici svih vjeroispovijesti. Planinarske staze preko Orjena i Rumije vode kroz cvjetne livade i ispod listopadnih krošnji drveća, nudeći nezaboravnu avanturu. Svaki korak vas vodi kroz prirodne ljepote juga, od azurno plavog Jadranskog mora do planinskih masiva koji se izdižu nad Bokokotorskim zalivom.

Doživi pravu pustolovinu i isprobaj planinske puteve u Crnoj Gori sa Montenegrocar-om, vašim pouzdanim saputnikom. Sa iskustvom od 15 i više godina, ova vodeća rent-a-car agencija u Crnoj Gori osigurava da vaša putovanja budu bezbrižna, sigurna i potpuno nezaboravna. Svaki automobil iz MontenegroCar flote je pouzdan i siguran, obezbeđujući vam da istražite vrhove i doline Crne Gore bez dodatnog stresa i razmišljanja. Pogledajte posebne ponude koje su trenutno dostupne, iznajmite vozilo po najpovoljnijim cijenama i krenite u planinsku avanturu.

Bilo da se radi o ekstremnoj paraglajding avanturi ispod pejzaža Rumije ili potrazi za duhovnim mirom unutar starih zidina manastira, planine Crne Gore nude bezbroj doživljaja, od kojih svaki odražava višestruku ljepotu i dušu nacije.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju