Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 07.06.2021.

Prestonica planinskog turizma, prve ekološke države i gorske oči čija se svježina pamti

Gdje su gosti, tu su i Hanovi - kako se nekada prestonica crnogorskog planinskog turizma nazivala. Proljeće što je najavljivala žaba sa Otoke, bilo je presudno, da ovaj gradić u naručju Durmitora ili ,,planine koja spava'', dobije konačan naziv -Žabljak. Nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini Balkanskog poluostrva, na 1456 metara, a ujedno je i Nacionalni park i  popularan bijeg od ljetnih vrućina i uživanje u zimskim sportovima. Okružen je sa 23 planinska vrha, od preko 2.300 metara nadmorske visine, od kojih je najvisi Bobotov kuk ili ,,Ćirova pećina'' (2523 m). Sa ovog crnogorskog ,,Mont Everesta'', kažu da se u jako vedrim, ali rijetkim jutrima, može vidjeti i Beograd.

Svoj turistički uspon doživljava nakon Drugog svjetskog rata, pa se neke tipične prirodne pogodnosti, poput ledničkih jezera, izletišta, legendi i gastronomske ponude, svakodnevno unapredjuju i pozicioniraju Žabljak visoko na turističkoj mapi turista zemlje, regiona i svijeta.

Žabljak nije samo prestonica crnogorskog planinskog turizma, već i prestonica Crne Gore, kao prve i jedine ekološke države u svijetu, što su crnogorske vlasti odlučile jos 1991. godine.

Za sve gradove ove male zemlje na brdovitom Balkanu, vezuju se legende, a čini se da Žabljak prednjači u svom broju mitova. Pripovjeda se da su grčki Bogovi izabrali Durmitor za ,,odmaralište'', a Grci, koji su ovdje boravili u jednom periodu, gledali ,,planinu koja spava'' kao svoj drugi Olimp.

Kao potvrda gore navedenog, nedaleko od centra, u blizini Vražjeg jezera, nalazi se grčko groblje, arheološko nalazište stećaka, i srednjovjekovni grad Pirlitor iz XIV vijeka. Ime vojvode Momčila, vezuje se za ovaj grad, a krilati konj Jabučilo bacio se u Crno jezero, odakle se i dan danas može čuti njegov ,,krik'', zbog izdaje nevjerne Vidosave, ljube Momčilove.

Najpoznatije ledničko jezero, simbol Durmitora i Žabljaka, Gorske su oči ili Crno jezero. Legenda govori da ga je Sveti Sava prokleo, pošto su kaludjeri tamošnjeg manastira posumnjali u atutentičnost Svetitelja, želeći da mu podvale. U ljutnji je kazao: ,,Da Bogda da se zemlja provali tamo gdje vam je sad manastir, to se mjesto ne zvalo ni varoš, ni selo, no se zvalo Crno jezero''. Tako i bi, kako se kazalo, a danas turisti iz svih djelova svijeta uživaju u ljepoti ovih očiju ledničkih.

Šta ne smijete propustiti:

Durmitorski prsten: Od 23 vrha koja čine durmitorski masiv, moguće je osvojiti gotovo svaki, zahvaljujući uredjenim stazama, markacijom, a Durmitorski prsten izuzetna je crnogorska atrakcija, jedna od najimpresivnijih panoramskih ruta u regionu. Dužine 76 km, pogodno je za vožnju biciklom, a autom je potrebno izdvojiti nekih sat vremena i 30 minuta. Kako obuhvata Nacionalni park Durmitor i Park prirode ,,Piva’’, moguće je krenuti iz Žabljaka, Šavnika ili Plužina, pogodan je za planinarenje, pa garantujemo da će vam sat i po vremena biti premalo za istinski obuhvat durmitorske i pivske ljepote.

Jablan jezero: Kada ,,odradite’’ uobičajnu turu oko Crnog jezera i malo se uhodate, idealna preporuka za neobičnu rutu je Jablan jezero, ili ogledalo Crvene grede. Možete stići do restorana Momčilov grad, usput berući maline i borovnice, pa kroz gustu šumu stići do ovog ledničkog jezera. Kako Durmitor ima veliki broj bogaza, do Jablan jezera, doduše usprto, možete ići kroz selo Bosača, jedino stalno naseljeno 

mjesto u Evropi, na toj nadmorskoj visini, pa opet kroz šumu do Jablana. Iako ga narodski zovu i ,,Malo jezero’’, ipak je dublje od ostalih (8.5m), na 1791 metru nadmorske visine.

Škrčka jezera: Za Veliko i Malo Škrčko jezero, morate se malo više ‘’pomučiti’’, ali krajnji rezultat je opravdan. Saznaćete zbog čega je dolina Škrčkih jezera najimpesivnija u domenu Durmitorskog ‘’carstva’’. Sa svih strana, osim sjeverozapadne, gdje je početak Kanjona Sušice, jezera su zatvorena divljim i usprtim stranama. Kao i svuda u ovom djelu Crne Gore, više bogaza vodi do Škrke. Od Kanjona Sušice, ili preko Dobrog i Todorovog dola. Izbor je na vama.

Vidikovac ,,Ćurevac’’: ovo je mjesto do koga nije zahtjevno doći, pogodno je za sve starosne grupe, a pogled na Kanjon Tare, selo Tepca, gdje uspjeva vinova loza,  bosanske planine i pljvaljsko selo Bobovo, ostaje u pamćenju.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju