Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 07.06.2021.

Servantesova inspiracija, pjeskovite plaže i ljekovite legende ulcinjskog horizonta

Na ovom području sudarali su se vjetrovi Zapada i Orijenta, u tradiciji dužoj od dva milenijuma. Po dužinama prednjače i ulcinjske plaže, najduže u Evropi, a po prirodnom potencijalu ne zaostaju za svjetski poznatim destinacijama.

Iliri su prema predanju osnovali Ulcinj, koji se prvenstveno zvao Kolhinijum, a dobio ga je po plemenu Kolhidjana (grčkog porijekla), za koje se smatra da su i osnivači Ulcinjskog jezgra.

Ulcinjsko jezgro je svakako Stari grad Ulcinj, čiji se bedemi prostiru u samom centru ovog primorskog grada. Po arhitekturi dvospratne i trospratne kuće renesansnog i baroknog stila, radjene od kamena, tipične su za mediteransko područje i simbiozu kultura koje su se preplitale u krivudavim zbijenim ulicama i trgovima. Kula i dvori Balšića, Palata Venecija, Pjaca robova, nezaobilazna su mjesta za pješačke ture, a u kratkom predahu uz strme skale, možete čuti o legendama koje svjedoče na svakom pedlju ulcinjskog kamena.

Pripovjeda se da je negdje u XV vijeku upravo u Starom gradu robovao Miguel de Servantes, slavni pisac. To je svojevrsna turistička atrakcija, a legenda govori da je svoj roman ,,Don Kihot’’ i lik Dulsineje od Toboza, osmislio nakon svog robovanja u Dulsinju, kako su romanski izvori inače nazivali ovaj grad.

Kako ovo jezgro povezuje tradiciju i moderne sadržaje, upravo se na Trgu Robova, svakog ljeta organizuje ,,Ljetnja scena’’, manifestacija kulturnog karaktera i okuplja domaće i strane  autore iz svijeta muzike, drame, književnosti. Sajam knjiga održava se već 12 godina, dok Motorijada, Medjunarodni dječiji festival i Pranvera ne Ane te Maliit, takođe čine cjelogodišnju kulturnu i zabavnu ponudu najjužnijeg grada crnogorskog primorja. Impresivan je mogućnost da se na ulcinjskoj plaži dužine 13 kilomtera, može istovremeno kupati pola miliona ljudi.

Najjužniji grad primorja daruje vam lijek i misteriju,  poput Pinješkog zaliva za nerotkinje u Ulcinju, vjekovima obavijen legendama, valjda zbog svoje teške pristupačnosti sa kopna. Ta nepristupačnost pogodovala je ženama koje su u pratnji jedne starije Ulcinjanke rano dolazile na plažu, ulazile u more i plivale prema magičnom kamenu u središnjem djelu zaliva, provlačeći se kroz otvor u kamenu. Taj običaj trajao je vjekovima, a ljekovitost ulcinjskog podneblja sa legendom ili bez, prepoznao je svjetski naučnik Mihailo Pupin, želeći da otvori bolnicu, posebno akcentujući ljekovite sumporne vode na legendarnoj Ženskoj plaži.

Šta treba posjetiti:

Velika plaža – ili ,,ulcinjska Kopakabana’’, prostire se od rta Đerana do Ade Bojane. Dužine 13 kilometara, sitnog pijeska kom se, gle čuda, pripisuje ljekovito svojstvo. U pozadini se nalaze odbljesci borove šume, dug je plitki pojas mora, dok su nedaleko od plažnog dijela izgradjeni restorani, igrališta, tereni.

Ada Bojana – Ako nekada zaželite ljetovanje iz snova u kostimima Adama i Eve, Ada Bojana je pravi izbor. Najbolji pokazatelj koliko  ovaj prirodni kompleks sa specifičnim ambijentom, sakrivenim od 

pogleda, ,,izvlači negativne misli’’. Tišina, mirisi mora, ,,igra’’ sitnog pjeska u prstima posjetiocu daje ono za čim traga. Tu su i brojni restorani, bungalovi, kamp kućice i prilike za aktivan odmor.

Uvala Valdanos – Nekada glavna luka ulcinjskih gusara, mjesto pomorskih bitaka. Ko je dobro upućen u istorijski ,,vez’’, u uvali se nalaze ostaci davno potopljenih brodova iz srednjeg vijeka i antike. Pored uzbudljivog istorijskog dijela, ovaj predio bogat je stablima maslina, pa često za Ulcinj, sa njegovih 80.000 stabala masline, govore da ima ,,klimu masline’’. Zaklonito je mjesto, sa plažom dužine 600 metara, obraslu gustom makijom i maslinama, pa pored klasičnih plažnih užitaka, poželjne su i speleološke, arheološke ture, istraživanje rtova i skrivenih mjesta. Uzbudljiv i aktivan odmor, zar ne?

Ostrvce Đerane - Lokalitet često nazivaju mjesto ,,potonulih amfora’’, ,,groblje brodova’’, dok ga ribari oslovljavaju staništem školjki i mnogih vrijednih vrsta ribe poput orade, krnje, škrapine, brancina.  S obzirom da je ovaj dio u potpunosti izložen vjetrovima i talasima otvorenog mora, jedriličari apeluju opreznost prilikom plovidbe. Međutim, to nije ometalo ulcinjske gusare da, u periodu izmedju XVI – XVIII. vijeka, upravo sa tog mjesta napadaju brodove što su plovili tim djelom južnog Jadrana.

Šasko jezero: Okolina Ulcinja bogata je izuzetnim primjerom slatkovodne površine, Šaskim jezerom. Raznovrsna flora i fauna, mjesto za odmor i opet, istraživanje. Najpogodnije mjesto za ,,birdwatching’’. Brojne grupe Italijana, dolaze npr. zbog ,,šumske šljuke’’. A razloga za posjetu, mnogo je.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju