Pregledajte i izmjenite vašu rezervaciju
discount
Cyber Monday Promo code goes here
Use promo code CYBER20 for 20% discount on vehicles
Free Wi-Fi with all bookings
Available on Monday 30th November
Blog 07.06.2021.

Pomorska kapija Crne Gore, grad maslina i mjesto vjekovnog suživota

On je spoj tradicije, multikulturalizma, prirodnih ljepota i modernosti. Smješten je u jugoistočnom djelu Crne Gore, dužina morske obale iznosi 46 km, od čega 9 km čine plaže, dok dužinom od 65 km svoje teritorije izlazi i na Skadarsko jezero.

Upravo zbog blizine planinskog masiva, Skadarskog jezera i mora, Bar je jedini grad koji ima dvije obale: morsku i jezersku.

 Ono po čemu se razlikuje od svih gradova na primorju, jeste Stari grad, koji se ne nalazi na obali mora, već duboko u podnožju planine Rumije. Jedna od teorija je da je takav položaj bio strateško pitanje, zbog blizine pitke vode kao i prirodne zaštite zahvaljujući strmim planinskim liticama.

Tokom svojih 2.500 godina postojanja, zvao se po grčkom uticaju Antibareos, zatim Antibarum (rimski), Antivari (italijanski) i Bar (slovenski).

Neka od najvažnijih civilizacijskih dostignuća nalaze se u Baru: najstariji sačuvani ostaci pisanih spomenika, ,,Ljetopis popa Dukljanina’’ – najznačajnije književno-istorijsko djelo crnogorskog srednjeg vijeka, a svojevremeno je bio i sjedište Barske nadbiskupije.

Grad pod Rumijom je i značajan ekonomski centar, pomorska kapija Crne Gore, a kao grad ,,živi’’ tokom čitave kalendarske godine, zahvaljujući i sljedećim manifestacijama: Susreti pod Starom maslinom, Festival vina i ukljeve, Maslinijada, Gitarijada i vjerovatno najznačajniji kulturni dogadjaj: Barski ljetopis.

Šta treba posjetiti:

Stari Bar: Pored legendi koje su vezane za njegovo formiranje, istorijski izvori dokazuju da je bio u sastavu Zete, Vizantije i Duklje. Njime su vladali Nemanjići, Balšići, Mlečani, a pod turskom vladavinom bio je 307 godina. Razrušen je prilikom oslobodilačkih ratova u XIX vijeku prilikom oslobađanja, a dodatno ga je oštetio zemljotres 1979. godine.

Bez obzira na sve, ovo je vrlo atraktivna destinacija za sve turiste. U njemu se nalazi nekoliko objekata poput amama, barutane, Sat kule, kao i akvadukt kojim je Stari Bar snadbijevan vodom za piće. U okviru Bedema, nalazi se i nekoliko ostataka sakralnih objekata srednjeg vijeka: crkva Svete Teodore (kasnije crkva Svetog Đorđa), crkva Svetog Nikole (kasnije crkva Svetog Marka), crkva Svete Venerande i Svete Katarine.

Pored izuzetnog panoramskog pogleda koji se pruža sa drevnih zidina, posebna čar Starog Bara je pijaca, gdje prodavci obučeni u tradicionalnu nošnju kupcima nude svoje domaće proizvode poput maslina, agruma, barskog maslinovog ulja, sira i različitih rukotvorina.

Stara maslina: Stablo stare Masline na Mirovici, evropska je maslina, za koju se vjeruje da je najstarije stablo svoje vrste u Evropi i jedno od najstarijih u svijetu. Zaštićeno je zakonom i proglašeno spomenikom prirode. Dva puta je stradalo u požaru, ali se ipak uspješno oporavljala, pa i dalje radja.

Njen plod se skuplja i pretače u maslinovo ulje koje se prodaje svim posjetiocima kompleksa. Veliki broj turista posjećuje barski spomenik prirode.

Dvorac kralja Nikole: Dvorac na Topolici, nalazi se u najljepšem djelu Bara. Bajkovitoj gradnji u potpunosti parira i park koji ga okružuje. Zastupljeno je mediteransko rastinje, judino, plutino drvo, divlje mandarine, egzotične vrste kikirikija. A kao poklon italijanskog kralja Vitoria Emanuela, impozantna konstrukcija velikog cvjećarnika, već godinama je pretvoren u restoran ,,Knjaževa bašta’’.

Plaža Veliki pijesak: U mjestu Dobre Vode, nalazi se plaza Veliki pijesak, dužine 400 metara i širine od 50 metara. Ambijent bijelog šljunka i smedjeg pijeska, nalazi se u barskoj regiji i jedno je od mjesta koje morate posjetiti.

Hoteli koje preporučujemo:

Restorani koje preporučujemo:

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje Newslettera i ostvarite do 50% popusta!

Kreirajte novu rezervaciju